Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

19 Aralık 2012 Çarşamba

Yeni Türk Ticaret kanununa göre limited şirketler hangi defterleri tutacak?

Limited şirketler karar defteri tutmak zorunda değil, yasada olmayan defteri Bakanlıkta getiremez

Soru: Yeni Ticaret kanununa göre, limited şirketler hangi defterleri tutacak? Birden fazla müdürü olan limited şirket yönetim kurulu karar defteri tutacak mı?

Mazhar İÇER

Cevap: Yeni Türk Ticaret Kanununa göre: limited şirketler 2013 yılında şu defterleri tutmak zorundalar: yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri. Dolayısıyla limited şirketler bu ay sonuna kadar bu defterlere noterden açılış tasdiki yaptırmaları gerekiyor.
Türk Ticaret Kanunu, anonim şirketlere yönetim kurulu karar defteri tutulması zorunluluğunu getirmiş olmasına karşın, limited şirketleri bu defteri tutmakla zorunlu kılmamıştır. Esasında limited şirketlerde yönetim kurulu yoktur.  Birden fazla şirket müdürü olan limited şirketlerde, “müdürler kurulu” vardır. Yeni Ticaret Kanunu, ne müdür, ne de müdürler kurulu karar defteri gibi bir defter zorunluluğu getirmemiştir. Kanunda öngörülmediğinden Limited şirketin yönetim kurulu karar defteri tutma zorunluluğu yoktur. Yasa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığına; tutulacak defterlerin nasıl tutulacağı, kayıt zamanı, onay yenileme ve defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esaslarını belirleme yetkisi verdiğinden, söz konusu Bakanlıklarca çıkartılacak Tebliğ ile de limited şirketlere karar defteri zorunluluğu getirilemez.

Ancak isteyen şirketin, müdürler kurulu karar defteri adında bir defter tasdik ettirerek, alınan kararları deftere yazarak saklamaları kendi yararına olduğuna da hiç şüphe yoktur. Sonuç olarak limited şirketlerin yönetim kurulu karar defteri tutma zorunluluğu yok. İsteyen tutar isteyen tutmaz. 

Ekrem SARISU - POSTA

 İLGİNİZİ ÇEKECEK DİĞER KONU BAŞLIKLARI 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com