Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

5 Aralık 2012 Çarşamba

SGK emekliliği için gerekli prim gün şartını sağladıktan sonra emekli aylığım artsın diye asgari ücret üstünden çalışanlar dikkat!

Asgariden prim ödedikçe emekli aylığı azalıyor

Soru: Kasım 1987 den beri sigortalıyım. Yaklaşık 7800 gün ve yüksek ücretten yatmış  primim var. 13 Ağustos 1969 doğumluyum. Şu an primim asgari ücretten yatmakta. Bazı arkadaşlarım bunun zararlı olduğunu ortalamayı düşürdüğünü emekli maaşımın düşeceğini bazıları ise, ne kadar çok prim yatarsa, o kadar iyi olacağını söylüyor. Siz ne önerirsiniz? Prim yatırmaya devam edeyim mi? Yoksa keselim mi? Ayrıca ben yıl ve gün olarak doldum. Dilekçe verip emekli olmak istiyorum. Sosyal güvenlik kurumuna gittim bunu ilettim. Ancak olmaz dediler tamam maaşım yine 50 yaşımda bağlansın. Ama beni emekli saysınlar diyorum. Olmaz maaşını almaya başladığın gün emekli sayarım diyor. Bu doğru mudur? Aydınlatırsanız sevinirim.

NUMAN

Cevap: Son yıllarda sosyal güvenlik kanunların da emekli aylıklarının azaltılması yönünde sıkça düzenleme yapıldı. Emekli aylığını yükseltmek için prim ödemeye devam etme bir takım hesaplar yapıldıktan sonra karar verilecek bir husus. Çünkü; bazı arkadaşlarınızın da belirttiği gibi, prim şartını sağladıktan sonra emekli aylığım artsın diye asgari ücret üstünden prim ödeyenlerin, maalesef emekli aylıkları az da olsa azalma meydana geliyor.  Ancak, prime esas kazancın tavan tutarı üstünden(bugün için 6.113.25 TL’dir) veya tavana yakın bir kazanç tutarı üstünden(örneğin 4, 5 bin TL üstünden)   prim ödeyenin, ödediği prim gün sayısına bağlı olarak emekli aylığı yükseliyor.


Asgari ücret üstünden ödemektense çalışmamak yani prim  ödememek daha iyi. Ancak tavandan prim ödeme imkânı varsa çalışmaya devam etmenizde yarar var.


Sosyal güvenlik  kurumu haklı. Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Bu üç şartı birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olma hakkını elde edersiniz. Her ne kadar prim ve sigortalılık süresi şartını sağlamışsanız da, henüz emekli olma hakkınız yok. 50 yaşınızı dolduracağınız 13 Ağustos 2019 tarihinde emekli olma hakkı elde edeceksiniz.


Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com