Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

18 Eylül 2012 Salı

Geçmişe yönelik Bağ-Kur kaydıyla emekli olmak mümkün mü?


Geçmişe yönelik Bağ-Kur kaydı mümkün değil

Soru: 1994 tarihi itibari ile de 2 şirkete ortak oldum. 2002 tarihi itibari ile de düzenli primlerini de Bağ-Kur’ a yatırdım. Ancak 2005 yılında çıkan yapılandırma yasasında Bağ-Kur Müdürlüğüne gittim. 2002 yılı öncesi borcum varsa yapılandırayım diye. Ancak 2002 tarihi öncesi Bağ-Kur ve Sigorta kaydım olmadığını söylediler. Yukarda belirttiğim hizmet tarihini söyledim; ilgilenmediler.
Bunun üzerine 1992’ den 2002 yılına kadar mükellefi olduğum vergi dairelerinden mükelleflik ve Bağ-Kur’lu olduğuma dair resmi belge aldım. Şuanda bulunduğum Bağ-Kur Müdürlüğüne gidip belgeyi verdim. Ancak bana 2002 tarihi öncesi tüm haklarımı kaybettiğimi söylediler. Mahkeme açmamın da faydası olmayacağını söylediler. Gerekçe: Daha önce Türkiye’nin tüm vergi daireler ve Bağ-Kur müdürlüklerinde bilgisayar sistemi olmadığından sisteme geçmediğini söylediler. Ama Devlet bizden iş yapmadığımız halde 50 yılda geçse vergisini alıyor. Neden biz vatandaşın 10 yıl hakkını siliyor. Bu durum karşısında ne yapmam gerekiyor? 7 Şubat 2010 itibari ile SKK’ lıyım ne zaman emekli olabilir?

Mehtap TEKİNLER

Cevap: Gerekçe olarak yanlış bilgi verilmiş. Bilgisayar sistemi olmadığı gerekçesi ile kimsenin hakkını yok edemezler. Bilgisayar icat edilene kadar Devlet işleri nasıl yapılmış. Sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanlara, Bağ-Kur kaydını yaptırması için zaman, zaman çeşitli imkânlar sağlandı. Belirttiğiniz dönemde, 2 Ağustos 2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4956 sayılı yasanın 47 nci maddesi hükmü ile, süresi içinde Bağ-Kura kayıt olmayanlara, 6 ay süre verildi. 6 ay sonuna (2 Şubat 2004’e) kadar vergi kaydı ibraz edenler(20 Nisan 1982-4.10.2000 arasından) günlerini kazandı. Bu süre içinde vergi kaydı ibraz etmeyenlerin sigortalılığı ise, 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatıldı. Ve daha sonra başvuru yapanlar bu tarihten önce sigortalı yapılmadı. Muhtemelen bu süreyi kaçırdığınızdan sigortalılığınız 1994 den başlatılmadı. Bu durum yasadan kaynaklanıyor. Dava açanlara mahkemelerin lehte verdiği kararlarda var. Aleyhte verdiği kararlarda.

2002 den itibaren düzenli prim ödediğinizi belirttiğinize göre, başlangıcınız 2002 yılı. Bu başlangıca göre SSK’da emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Her iki şartı birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğumunuzu, sigorta başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) olarak ve prim ödeme gün sayınızı bildirmeniz halinde, daha net cevap verebiliriz.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com