Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

2 Temmuz 2012 Pazartesi

Doğum borçlanması emekli maaşını nasıl etkiliyor?

Tarihi itibariyle doğum borçlanması aylık bağlama oranını artırıyor ancak gösterge hesabına dahil edilmiyor

Soru: Eşim, 1986 ve 1990 yıllarında 2 doğum yaptı.2310 gün SSK,1170 gün İsteğe bağlı sigorta, 1294 gün Doğum borçlanması ve MEB Usta öğretici borçlanması 303 gün prim ödeyip 5078 gün üzerinden 2012 yılı mart ayında emekli oldu. Emekli olurken doğum borçlanmaları hesabı yapıldı, 2012 yılı en az günlük (9,48 TL) primi tahsil ederek borçlandırıldı. Ve ödedik. Ama sorun emekli maaşı hesaplaması yapılırken borçlanılan gün ve matrahı doğum yaptığı yılların gün ve matrahına eklediler. Dolayısıyla SGK emekli maaşı hesaplamasında 1998 yılından önceki yılların matrahlarını esas almadığını beyan ettiler. Bende bunun çelişki olduğunu söyledim. Borçlanmayı 2012 yılından alacaksınız. Ama matrahı 1990 -1986 yıllarına ekleyeceksiniz dedim. Haklısınız ama yapacak bir şey yok dediler. Dolayısıyla bağlanan maaş düşük kaldı. 2012 Mart ayı ek ödeme ile birlikte 716 TL. Konu hakkında bilgi verir ve aydınlatırsanız sevinirim.

Jülide KAVAKLI
Cevap: Doğum borçlanması ile eşinizin prim gün sayısı artığından, aylık bağlanma oranı da yükselmiş olup, emekli aylığı artışına olumlu katkısı olmuştur. Ancak, borçlanmanın kazanç olarak emekli aylığına olumlu bir etkisi yok. Çünkü, 2000 yılından önceki gösterge katsayı sisteminde, son 10 yılın kazanç ortalaması, 10 yıl yoksa son beş yılın kazanç ortalaması alınarak emekli aylığı bağlanmasına esas gösterge rakamı bulunuyordu. Eşinizin doğum tarihleri 2000 yılından önceki son 10 yıl, 10 yıl yoksa(sorunuzdan olmadığı anlaşılıyor) 5 yılın prime esas kazanç ortalamasına dâhil olmadığından, gösterge rakamlarını etkilemiyor. En düşükten borçlanmakla iyi etmişsiniz. Çünkü, Tavandan borçlanma yaprak ödediğiniz borçlanma bedelinin 6.5 katı kadar prim ödemiş olsanız dahi, aynı tutarda aylık bağlanacaktı. SGK’ da memurun verdiği bilgi doğru. Yapılan yanlış bir işlem yok.

Ekrem SARISU - POSTA




Sağlık Sigortası Hesaplama


Özel sağlık sigortası fiyatları kişisel özelliklerinize, geçirilmiş rahatsızlıklara, hastane ağına ve poliçe limitleri gibi detaylara göre farklılık gösterir.


Özel Sağlık Sigortası Fiyatları


Sağlık sigortası prim ve teklif karşılaştırma işlemi için bilgilerinizi tam ve doğru doldurmanız gerekir.


Sağlık sigortası prim ve teklif karşılaştırma işlemi için buraya tıklayın


Özel sağlık sigortası teklifinizi görmek için bilgilerinizi eksiksiz doldurun, en uygun poliçeye ulaşın!


3 dakikada sağlık sigortası teklifi için tıklayın!

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com