Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

20 Nisan 2012 Cuma

Sigortada ara boşluklar doldurulabilir mi?

Prim doldurduktan sonra yaş dolana kadar asgariden prim ödemektense ödememek daha iyi

Soru: 2 Ocak 1966 doğumluyum. 7 Nisan 1994 tarihinde SSK' lı oldum. Bugüne kadar toplamda 4937 gün prim ödemem var. Aralarda işsiz kaldığım ya da SSK’nın yatırılmadığı(bilgim dâhilin de) bazı dönemler oldu. Ve hala SSK devam ediyor. e-devlete "ne zaman emekli olurum" linkinden baktığım zaman 5765 gün prim ve 54 yaş gurubuna dahil olup, 2 Ocak 2020 de emekli olabileceğim yazıyor. 1990 Ağustos'unda askere gittim ve 550(18 ay) gün askerlik yaptım.


Şimdi sorularım şunlar:

1) 5765 ile 4937 arasında yaklaşık 800 gün var. Ve söylenen primi 800 gün sonra dolduruyorum. Buda yaklaşık 2.5 yıl yapar. Ancak, 54 yaşına henüz 8 yıl var. Bu dönemde ne olacak? Yani 800 günden sonra ne olacak, hala SSK primi yatırmaya devam mı edeceğim? Prim yatırılmazsa sağlıktan faydalanmama(ya da herhangi bir husus) riski var mı?

2)Birde askerlik borçlanması diyorlar. Bunun bana faydası olur mu? Olursa nasıl olur? Çünkü askerlik başlangıcı ile SSK ’lı olduğum dönem arasında 4 yıla yakın bir zaman var. 550 gün SSK az bir zaman değil.

3)Askerlik borçlanmasının; günlük 8.5 TL çarpı 550 şeklinde hesaplanacak diyorlar. Bu doğru mu? Askerlik borçlanmasında kaç lira ödemem gerekir?

4)Aklıma takılan bir başka hususta ara boşluklar dolmuş olsaydı 6500 gün primim olurdu. Bu kayıp telafi edilebilir mi? Ara boşluklar doldurulabilir mi? Maliyeti nasıl olur?

Burhan YILDIRIM

Cevap: 1)Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 738 gün daha prim ödeyerek, 4937 gün olan priminizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla 54 yaşınızı dolduracağınız 2 Ocak 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz. Primi doldurduktan sonra, aylık bağlanacak yaş dolana kadar sigortalı çalışarak prim ödeme zorunluluğu yok. İsterseniz yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilirsiniz. Bu durumda prim sağlık yardımı almak için, gelir testi yaptırmanız ve gelir testinden çıkacak aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarına göre prim ödemeden veya prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz.

Yaş dolana kadar çalışarak prim ödemeniz halinde emekli aylığınızın yüksek olması için, prime esas kazanç tutarının üst sınırından(bugün için aylık 5.762.25 TL’dir) veya üst sınıra yakın bir tutar üstünden( 3 bin, 4 bin TL gibi) prim ödemelisiniz. Prime esas kazanç tutarının alt sınırından prim ödemeniz halinde, emekli aylığınızda az da olsa düşme olur. Asgariden prim ödemektense hiç ödememek daha iyi.

2) Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olduğunuzdan, borçlanmanın faydası olur. Askerlik sürenizin 500 gününü borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz 500 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olurunuz.
3)Bir günlük askerlik borçlanmasında bir gün için ödenecek en düşük bedel 9.46 TL’dir. 500 gün askerlik için 4.730 TL ödemeniz gerekir.

4)Geçmişte primi ödenmemiş boş günler borçlanılarak kazanılamadığından, ara boşlukları prim ödeyerek dolduramazsınız.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com