Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Nisan 2012 Pazar

Dedemin 4 yıllık askerliğini borçlanarak 900 günden babaanneme maaş bağlatabilir miyiz?

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor

SORU:


Dedem 85 yaşında 2010'da vefat etti.  96 gün SSK'sı var. 4 yıl askerlik yaptı. 900 günden askerliğini borçlanarak babaannem emekli olabilir mi?  Nurullah A.


CEVAP:



Maalesef 1.10.2008 sonrasında 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 günü olmayanların hak sahiplerine SSK dul ve yetim aylığı bağlanmıyor. 


Yani 900 günü tamamlamak için hizmet borçlanması yapılamıyor.


Eğer dedeniz 1.10.2008 tarihinden önce vefat etseydi 4 yıllık askerliğini 900 güne tamamlayacak kadar borçlanıp babaannenize maaş bağlatabilirsiniz.


Sosyal güvenlik yasalarımızın mevcut durumu insanların vefat tarihini bile sorgulatır hale geldi.


İlginç bir şekilde 1.10.2008 öncesi vefat edenlerin yakınları bu konuda şanslı duruma geldi. Erken ölenlerin yakınlarının şanslı olma paradoksunu düşünebiliyor musunuz?


Bağ-kurda ise bu mesele daha karmaşık haldedir.


Yasa özellikle ölüm aylığı gibi hassas bir konuda adil ve eşit değildir. Bu ikilem giderilmeli tüm sosyal güvenlik kurumlarının ölüm aylığı bağlama şartları sabitlenmelidir.


Borçlanma hakkı veriliyorsa vefat tarihine bakılmadan herkese verilmelidir. 


Esasında bu iş dava konusu yapılabilir. 


Çünkü mevcut yasalar 1.10.2008 öncesinde sadece 1 günlük sigortası olanların yakınlarına yurtdışı veya askerlik borçlanması yoluyla 900 günden maaş bağlarken diğer tarafta sırf 1.10.2008 tarihinden sonra vefat etti diye 899 gün primi olan bir kişinin dul ve yetimlerine ise hak tanımamaktadır.

Kaynak: Ali ÖZTÜRK - emeklilikhaber.com  Ali ÖZTÜRK Ekonomist Tarafından Cevaplanmış Diğer Sorular İçin Tıklayınız

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com