Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

2 Mart 2012 Cuma

Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz?

Sigorta başlangıç tarihi 18 yaşın dolduğu gündür

Soru: 15 yıl 3600 gün ile emekli olup tazminatımı almak için SSK ya gittim. Toplam (Bağ-Kur &SSK) 4089 gün prim dönem var. 1996 da SSK’lı olarak işe girmişliğim var. Ancak Mart 1981 doğumluyum. SSK ya 15 yıl 3600 gün şartıyla 'emekli olabilir ' yazısını almak için gittim. Oradaki görevli, tüm şartları yerine getirdiğimi, ancak yaş sebebiyle daha beklemem gerektiğini belirtti. 18 yaşından sonraki 15 sene sayılıyormuş. Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? Dava açmayı düşünüyorum. Sonuçta 18 yaşımdan önce de SSK’ya prim ödedim.
Senni YAĞCI

Cevap: Emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını sağlayıp, emekli olmak için aranan yaş haddini dolduramayanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan, yaş haddinden emekli olmak için aranan; sigortalılık süresi 15 yıl, prim ödeme gün sayısı da 3600 gün olduğundan, bu şartları sağlayan yaş aranmadan kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor.
Yasaya göre; sigortalılık süresi 18 yaşının doldurulduğu tarihten itibaren başlıyor. Her ne kadar 1996 da(15 yaşında) prim ödemeye başlamışsanız da, sigortalılık sürenizin başladığı tarih, 18 yaşı doldurduğunuz Mart 1999 dür. Buna göre 15 yıl sigortalılık sürenizi Mart 2014 ayında dolduracağınızdan, Sosyal Güvenlik Kurumu “ kıdem tazminatı alabilir” yazısı vermemiş. Bu yasadan kaynaklanan doğru bir uygulama. 15 yaşından itibaren ödediğiniz primler, prim ödeme gün sayısı açısından dikkate alındığı gibi, emekli olma şartlarınızın tespiti açısından da dikkate alınır. Dolayısıyla, prim ödeme yönünden herhangi bir kaybınız söz konusu değil. Maalesef dava açmayla kazanabileceğiniz bir hakta bulunmuyor.

Yetim aylığı alanın kira geliri varsa emlak vergisi ödemesi gerekir
Cevap: Bir tanıdığımın babadan kalma bir dairesi var. Bir de yetim aylığı alıyor. Kardeşiyle beraber oturuyor. Babadan kalma dairesini kiraya verdiğinden, daireden kira alıyor. Emlak vergisi ödemesi gerekir mi? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Celalettin KUNT
Cevap: Yetim aylığından başka geliri olmayan tanıdığınız, sahip olduğu dairede kendi otursaydı veya dairesini kiraya verip kendisi başka bir dairede kirada oturmuş olsaydı, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanır ve emlak vergisi ödemezdi.
Tanıdığınızın, Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığı aylık dışında kira geliri olduğundan, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanamaz. Dolayısıyla, Emlak Vergisi ödemesi gerekir.

Yeşil kartlı bugün değil vizesi dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde gelir tespiti yaptıracak
Soru: Yeşil kartımızla ilgili bilgi almak istiyoruz. 90 yaşındaki teyzemin 15 Haziran 2012 tarihinde vizesi dolacak yeşil kartı var.Öğrenmek istediğimiz şu:
Biz bu ayın sonuna kadar gelir testi için başvuruda bulunacak mıyız?
Yoksa 15 Haziran 2012 tarihinde vizemizin süresi dolduğunda bu tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yaptırmak için başvuracağız?
Bizi aydınlatmanızı rica ederim.
ÖMER
Cevap: Yeşil kartlılar, vize tarihini takip eden bir ay içinde gelir testi yaptırmak zorundalar. Teyzenizin bugün gelir testi yaptırması gerekmiyor. Yeşil kartının vizesinin dolacağı 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde bulunduğu yerdeki sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakfına gelir testi yaptırmak için başvurması lazım. Yapılacak gelir tespiti sonucunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden (295.50 TL) az çıkarsa, bugün olduğu gibi Genel Sağlık Sigortası primi ödemeden sağlık yardımı alabilecek.

25 yıl primle 2024, 15 yıl primle 2025 de emekli olabilirsiniz
Soru: 10 Nisan 1965 Doğumluyum. 8 Ekim 1999 'da isteğe bağlı Bağ-Kur'lu oldum. Emeklilik şartlarım nelerdir? Ne zaman emekli olurum?
Sevdiye BOZ
Cevap: Bağ-Kurda iki şekilde emekli olabilirsiniz. 1)Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 8 Ekim 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.
2)Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl(5400 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 8 Ekim 2014 tarihine kadar ara vermeden prim ödeyerek toplam priminizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 10 Nisan 2025 tarihinde yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

Eşiniz isteğe bağlı olarak 41 aydan fazla prim ödememeli
Soru: Eşim 20 Haziran 1997 de sigortalı çalışmaya başladı. SSK ya 2448 gün prim ödedi. 1 Nisan 2006 dan itibaren isteğe bağlı prim ödemeye ödeme başlattım. 22 Eylül 2008 ye kadar isteğe bağlı ödedim. Ondan sonra, isteğe bağlı prim ödemeleri otomatikman Bağ-Kura aktarıldı. Bağ-Kur da toplam 17 ay prim ödemek zorunda kaldım. Eşimin doğum tarihi 21 Nisan 1958’dir. Acaba ne zaman emekli olabilir?
Baran ŞAHİN
Cevap: Eşiniz SSK’dan iki şekilde emekli olabilir. 1) 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi. 2051 gün daha prim ödeyerek, 3849 gün olan prim ödemesini 5900 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunduğundan, eşinizin 1 Ekim 2008 den itibaren İsteğe bağlı olarak Bağ-Kura 41 aydan fazla prim ödememeli. Aksi halde, bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalabilir.
2) 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. Prim ödemesi yeterli olduğundan, bu seçenekte bundan sonra prim ödemese de, 58 yaşını dolduracağı 21 Nisan 2016 tarihinde emekli olabilir.

25 yaşını doldurmayan yükseköğrenimdeki erkek çocuğu gelir testi yaptırmayacak
Soru: 21 yaşındaki oğlum üniversitede okuyor. Oğlumda ay sonuna kadar gelir testi yaptıracak mı? Sağlıktan prim ödeyerek mi yalanacak? Gelir testi için nereye başvuru yapmamız lazım?
Cezmi AKIN
Cevap: Erkek çocuklar 18 yaşını, lise ve dengi okulda okuyanlar 20, yüksek öğrenimdekiler 25 yaşını doldurana kadar ana veya babalarının üstünden sağlık yardımı alabilir. Yükseköğrenim gören oğlunuzun 25 yaşını doldurana kadar sizin üstünüzden sağlık yardımı alma hakkı bulunuyor. Oğlunuz gelir testi yaptırması gerekmiyor. Yüksek öğrenime devam etmesi şartıyla 25 yaşını doldurana kadar prim ödemeden sağlık yardımı alabilir.

5225 gün prim ödeyip 48 yaşı doldurmanız gerek
Soru: 10 Aralık 1967 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Nisan 1985’dir. Acaba ne zaman emekli olurum?
Ali SAKLAMAZ
Cevap: Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5225 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 10 Aralık 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com