Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

2 Mart 2012 Cuma

Bağ-Kur basamak farkından dolayı borç çıkardı ne yapmalıyım?

Basamak farkı borcundan kurtuluş yok

Soru. Önce sigortalı ve memur olarak çalıştım. Daha sonra Bağ-Kurlu. Şimdide sigortalıyım. Gün toplatmak istiyorum. Bağ-Kura pirim borcum yok. Fakat Bağ-Kur basamak farkından dolayı borç çıkardı. Ne yapmalıyım?
Adem GÜLBAHAR

Cevap: Bağ-Kurlu iken prim borçlarını ödediğiniz, basamak farklarını ödemediğiniz anlaşılıyor. Basamak farkının prim borcundan farkı yok. Bağ-Kura olan borcunuzu ödemediğiniz sürece emekli olmazsınız. Borcunuzu biran önce ödeyerek, borçtan kurtulmaktan başka yol yok.
756 gün daha prim ödemeniz gerekiyor
Soru: 1962 doğumluyum. 19 yıl 4 ay Bağ-Kurum var. Toplam 1016 günde SSK ya prim ödedim. SSK giriş tarihim 1979 dur. Bağ-Kur çıkışından sonraki sigorta gün toplamım 864 gün. Sigortam devam ediyor. Sigortama devam edersem, ne zaman emekli olabilirim? Askerliği borçlanabilir miyim?
Umut KIRBAŞ
Cevap: 756 gün daha prim ödeyerek, Bağ-Kur sonrasındaki sigortalı çalışarak ödediğiniz 864 gün primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olursunuz. Süre ve yaş şartını sağladığınızdan, sigortalı çalışarak ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Ancak emekli olacağınız tarihi değiştirmediğinden, borçlanmanıza gerek yok.

Askerliğinizi borçlanıp 1297 günde prim ödemelisiniz
Soru:1983 Mart’ta askere gittim. 20 ay askerlik yaptım. 2 Şubat 1987 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. 3403 gün prim ödemem var. Halen sigortalı çalışıyorum. Askerliğimi de borçlanırsam, ne zaman emekli olurum?
Adnan KURTER
Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Ancak, askerlik tarihinizden 1963 doğumlu olduğunuz anlaşılıyor. Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 600 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 1297 gün daha prim ödeyerek, borçlanmayla 4003 güne yükselecek olan priminizi 5300 güne tamamlayacağınızı tarihte emekli olabilirsiniz.

Kız çocukları prim ödemeden ana veya babadan sağlık yardımı almaya devam edecek
Soru:Son günler de çalışanlarımız tarafından bizlere sıkça yöneltilen bir konuda görüşünüzü almak isterim. Bildiğiniz üzere 1 Ocak 2012 itibariyle Genel Sağlık Sigortası uygulaması başladı..
GSS İşlemleri Yönetmeliği’nin “Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler” başlıklı 7 b) Maddesinde;”18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi hâlinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları” ifadesi yer almaktadır.
Buna göre şu anda 18 yaşının üzerinde olup, çalışmayan, okumayan ve evli olmayan kız çocukları için GSS primi ödemek zorunlu mudur? Yoksa belli bir istisna veya tarihsel bir kriter var mıdır?
İlker AGER
Cevap: 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle ana veya babasından sağlık yardımı alma hakkı olan kız çocukları yaşları ne olursa olsun, sigortalı bir işe girene veya evlenene kadar ana ve babalarından sağlık yardımı alabiliyor. Kız çocuklarının bu gün için gelir testi yaptırmasına gerek bulunmuyor. Kız çocukları sigortalı çalışmaya başlayana veya evlenene kadar yaşları ne olursa olsun, ana veya babası üstünden prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar.

50 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2016 da emekli olabilirsiniz
Soru: 1 Ocak 1966 doğumluyum. Sigortalı çalışmaya başladığım tarih 11 Temmuz 1989 dur. 1986-1987 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. 1990 Yılında 18 ay askerlik borçlanmamı yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?
Hüseyin EKER
Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız, başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Toplam 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com