Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

26 Ocak 2012 Perşembe

SSK hizmet dökümünde görünmeyen günler hk.

Girişiniz bildirildiğinden hizmet tespit davası açabilirsiniz

Soru: 1965 doğumluyum. Benim SSK' li işe giriş tarihim 1 Mart 1983 Elime verilen SSK kartında da işe giriş tarihim 1983 olarak yazıyor. Prim ödeme gün sayım ise 6374... Fakat e-devletten baktığım SSK hizmet dökümünde ise işe giriş tarihim 1985/01 olarak görünüyor. Normal şartlarda 2012 Haziran da emekli olmam gerekirken 1985 tarihi benim emekli olmamı 2013'e atıyor. İzmir SSK' ye bu sorunumla başvurduğumda arşivler incelendi. Oradaki görevli Beyin dediğine göre işe giriş tarihim 1983 olarak görünüyor. Ama prim primi ödenen gün yok dedi. E-Devlet hizmet dökümünde ise 1985 yazıyor. Bu durumda, ben bu yıl emeklilik için başvursam onaylanıp 2012'de emekli olabilir miyim? Yani sizden emekli olma tarihimi öğrenmek bu konu hakkında ayrıntılı olarak bilgi almak istiyorum. Eğer aydınlatırsanız çok sevinirim.


Çetin YURTSEVER

Cevap: Emeklilik işlemlerinde sigorta başlangıç tarihi; kişi adına uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan ve kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilk defa prim ödenen gündür. 1 Mart 1983 girişiniz çıraklık veya stajyerlik sigortası değilse, priminizin görünmemesinin iki nedenden olabilir. 1) İşveren işe girişinizi kuruma bildirmiş olmasına karşın, çalışma günlerinizi bildirmemiştir. 2) İşveren çalışma günlerinizi kuruma bildirmiş olmasına karşın, aylık bildirge ve dört aylık bordolar arasında uyumsuzluk veya kurumda yapılan bir hatadan dolayı dosyanıza işlenmemiştir.
Günlerinizin neden görünmediğini, işverenden öğrenebilirsiniz.(şayet söz konusu işverene ulaşabilirsiniz) Şayet işveren günlerinizi kuruma bildirmişse, işverenden onaylı dört aylık bordolardan birer örnek alarak kuruma ibraz etmeniz halinde, günlerinizi kazanabilirsiniz. Ancak, işverene ulaşamazsanız veya ulaşmanıza karşın işveren 1983 yıla ait belgelerini bulamazsa(muhtemelen bulamaz) giriş bildirgeniz kuruma verildiğinden, hizmet tespit davası açarak, belge veya şahitlerle çalışmanızı mahkemede kanıtlarsanız, bir gün bile kazansanız başlangıç tarihiniz 1 Mart 1983’e gider.
1983 deki sigorta başlangıcınız çırak veya stajyer sigortasıysa, bu sigortada kişileri emekli eden uzan vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden başlangıç sayılmaz.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com