Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

26 Ocak 2012 Perşembe

Bağ-Kura prim borcu olanların GSS durumu hk.

SORU ve CEVAPLAR

Kız çocukları ve Bağ-Kur'luların durumu

GSS ile ilgili olarak, 01 Ekim 2008 öncesinde 18 yaş üstü olup da anne veya baba üzerinden sağlık yardımı alan kız çocukları, sağlıktan yararlanmaya devam ederek genel sağlık sigortalısı sayılıyor. Ancak evlenme ve sigortalı olarak çalışmaya başladığında, sağlıktan yararlanma bakımından yeni yasanın şartlarına mı tabi olurlar? Kız çocukları için devam eden böyle bir ayrıcalık var mıdır? Ayrıca 01 Ekim 2008 öncesinde anne ve baba üzerinden sağlık yardımı alanların 18 yaş üstü veya altı olmasının farkı var mıdır?


Şirket ortağı olup da Bağ-Kur'a prim borcu olanların, sağlıktan yararlanmak istemeseler de kendilerini genel sağlık sigortasına kaydettirmeleri gerekir mi, yoksa otomatikman genel sağlık sigortalısı mı sayılırlar ve cezası var mıdır?

Deniz Gamze

1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ister 18 yaşından küçük, ister 18 yaşından büyük olsun bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne veya babası üzerinden sağlık hizmeti alan kız çocukları, 5510 sayılı Kanununa göre de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılıyor. Çalışmaya başlamaları halinde kendi sigortaları üzerinden, evlenmeleri halinde ise eşleri üzerinden sağlık hizmeti alacaklar. Tekrar işsiz kalmaları veya boşanmaları halinde ise yeniden anne veya babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya başlayacaklar.

Şirket ortağı olarak 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlar, otomatikman genel sağlık sigortalısı sayıldıklarından, ayrıca GSS kaydı yaptırmalarına gerek yok. Ancak 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcu bulunan Bağ-Kur'lular ve 18 yaş altı çocukları hariç olmak üzere bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık yardımı alamayacaklar.

Metin TAŞ & Sezgin ÖZCAN - AKŞAM

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com