Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

5 Ekim 2011 Çarşamba

Ne olacak bu Almanya’nın hali?

Almanya’daki eyalet seçimlerinde Başbakan Merkel oy kaybediyor. Merkel’in başbakanlıkta kalıp kalmaması tabii ki Almanları ilgilendiren bir konu ama, küresel ekonomiyi ve biz Türkleri de büyük ölçüde ilgilendiriyor.


Merkel’i biliyoruz. Ne yaptığını ne yapacağını biliyoruz. İyi de Merkel’den sonra Alman hükümetinin başına kim geçecek? Yeni şansölyenin politikaları ne olacak?

* Merkel Türklerin yüzüne gülen arkasından kuyularını kazan bir politikacı olarak tanınıyor. (1) Almanya’da 3-4 milyon Türk var. Bunları bir türlü benimseyemedi. (2) Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmakla kalmadı, Türkiye sosyal, politik ve ekonomik ilişkiler nedeniyle gündeme geldiğinde devamlı olarak Türkiye’ye karşı oldu.

* Merkel küresel krizden Avrupa ülkelerini çıkarma hareketinin lideri (1) euro’yu kurtarmaya çalışıyor. (2) başta Yunanistan olmak üzere ekonomisi sarsılan ülkeleri kurtarmaya çalışıyor.

Eyalet seçimlerinde rey kaybetmesi Merkel’in ciddi kararlar almasını engelliyor. Daha da önemlisi Merkel’in geleceği konusundaki olumsuz bekleyişler uluslararası çevrelerde saygınlığını ve gücünü eritiyor.

Merkel güç durumda

Almanya içinde Merkel’in oy kaybetmemesinin ardındaki önemli gelişmeler şunlar:

* Yaşlılar ve alt gelir grubundakiler, kendileri sıkıntı çekerken, Merkel’in başta Yunanistan olmak üzere batmakta olan ülkelere para akıtmasından rahatsız.

* Gençler ve tuzu kurular Merkel’i nükleer enerji politikaları nedeniyle eleştiriyor.

* Başbakan Merkel, kendi partisi içinde de gücünü kaybediyor. Hıristiyan Demokratların önemli bazı isimleri, Almanya’nın euro’yu kurtarmak için oluşturulan fona 211 milyar euro’luk ek katkıya karşı çıkıyor. 29 Eylül’de Federal Meclis’te yapılacak oylamada hayır oyu çıkması olasılığı büyük.

Almanya’da 16 eyalet var. Bu eyaletlerin meclisleri için seçim yapılıyor. Eyalet meclisi seçimlerinde partilerin aldıkları oy sayıları önemli. Çünkü bu oy yapısı Federal Meclis’in oluşumundaki sandalye sayısını belirliyor.

Merkel hükümeti bir koalisyon hükümeti CDU ve CSU (Hıristiyan Demokrat Birlik) ortak grubu başbakanlık koltuğu dahil 10 koltuğa FDP (Hür Demokrat Parti) ise başbakan yardımcılığı dahil 5 koltuğa sahip.

Eyalette kaybediyor

Almanya’da 2011 yılı ‘süper seçim yılı’ olarak adlandırılıyor. 20 Şubat’ta Hamburg’la başlayan seçimler, 20 Mart’ta Saksonya Anhalt, 27 Mart’ta ise Baden Württemberg ve Rheinland Pfalz’la devam etti. Hessen eyaletindeki yerel seçimleri 22 Mayıs’ta Bremen eyalet parlamentosu seçimleri izledi. Süper seçim yılının son iki durağını yine bu ay içinde yapılacak Aşağı Saksonya ve Berlin seçimleri oluşturacak. Eyalet seçimleri, Federal Parlamento’nun iki alt kanadından biri olan Eyalet Temsilciler Meclisi’ndeki (Federal Konsey) sandalye dağılımı açısından büyük önem taşıyor.

Hamburg seçimlerinden önce 69 üyeli Eyalet Temsilciler Meclisi’nde 34 sandalyeye sahip olan Hıristiyan Demokrat Birlik, Hamburg’un payına düşen üç sandalyeyi Sosyal Demokratlara kaptırdı.

Seçim sonuçları önemli

Baden-Württemberg ve Rheinland-Pflaz eyaletlerindeki seçimlerin ardından dengeler muhalefet partilerinin lehine değişti. Hıristiyan Birlik partilerinin üye sayısı 31’den 25’e geriledi. Seçimler öncesi 24 sandalyeye sahip olan Sosyal Demokratlar ise üye sayısını 30’a yükselterek, Temsilciler Meclisi’ndeki en güçlü parti konumuna geldi.

Bugüne kadarki eyalet seçimlerinde Sosyal Demokratlar ile Yeşiller seçimin galipleri. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ile Hür Demokrat Parti ise seçimden ağır yenilgi ile çıktı.

Eyalet seçimlerinde 2 önemli gelişme var. (1) Seçime katılma oranı çok düşük (2) Fakirlerin, işsizlerin, gericilerin, faşistlerin reylerini toplayan Nasyonal Demokrat Parti eyalet meclislerine girmeye başladı.

Özetle Almanya’da olan biteni izlememiz gerekiyor. Ben bu yazıdaki bilgileri “D. W” Alman Radyosu’nun Türkçe servisinin yayınlarından derledim. Sabahları Türkçe yayını dinliyorum, internet sayfasına bakıyorum. Çok şey öğreniyorum. Güngör Uras - Milliyet

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com