Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

19 Mart 2012 Pazartesi

Geçen sene yazlık bir evimizi bir arkadaşımıza aylık 1.000 TL den iki ay için 3.000 TL kira aldık. Başka birinden de 15 günlük kira için 600 TL aldık. Bu kira için beyanname vermemiz gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne gibi işlem yapmamamız lazım? Ve kaç TL vergi öderiz?

Kira beyanında kiralanan ay değil kira tutarı önemli

Soru: Geçen sene yazlık bir evimizi bir arkadaşımıza aylık 1.000 TL den iki ay için 3.000 TL kira aldık. Başka birinden de 15 günlük kira için 600 TL aldık. Bu kira için beyanname vermemiz gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne gibi işlem yapmamamız lazım? Ve kaç TL vergi öderiz?

Kurtuluş MADEN
Cevap: Yazlık daire yılda birkaç ay kiralansa da, alınan kira bedeli beyan haddini aşıyorsa beyan edilmesi zorunlu. Yazlık dairenizin 2011 yılı içinde yaklaşık 2.5 ay kiralamanız karşılığı elde ettiğinizi 3.600 TL kira, 2.800 TL lik beyan haddinin aştığından, kira gelirinizi en geç 26 Mart 2012 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar beyan etmeniz gerekiyor.
Beyan için, ikametgâhınızın bulunduğu yer vergi dairesine başvuru yaparak gelir vergisi beyannamesi vermeniz yeterli. Beyanda 3.600 TL olan kira gelirinizden 2.800 TL istisna düşecek ve kalan 800 TL den götürü gider usulünü seçerek yüzde 25 oranında 200 TL götürü gider düştüğünüzde, vergilendirilecek safi kira geliri 600 TL ye düşer. Bu tutar üstünden yüzde 15 oranında 90 TL gelir vergisi hesaplanır. Hesaplanan bu vergiyi Mart ve Temmuz 2010 aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeme hakkınız var. Ancak tutar düşük olduğundan Mart ayı sonuna kadar defaten ödemenizde fayda var.


Kaynak: Ekrem SARISU - POSTA  Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Diğer Sorular İçin Tıklayınız 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com