Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

5 Temmuz 2014 Cumartesi

Sigortalı olmadan veya olduktan sonra alınan engelli raporlarının emekliliğe etkisi nedir?

Engelli emekliliğinde rahatsızlığınızın başlangıçtan önce veya sonra olmasının önemi yok

Soru: Akrabam 4 Ağustos 1974 doğumlu, SSK başlangıç tarihi 17 Ekim 1997' dir. 4702 gün prim ödemesi var. Engelli raporunu askerlikten sonra almıştır. 1994 yılında askere gitmiştir.  Askerlik öncesi  SSK  hizmeti yoktur. Buna göre ne zaman emekli olabilir? 1 veya 2 yıl daha prim ödese emekli aylığı artar mı? ( kişiler mevcut primlerinin üzerine SSK  tavanı üzerinden ayda 8 gün veya 5 gün prim yatırabiliyorlar. Günlük 221.32 TL.) Son olarak da engelli raporunun tarihi önemli midir? SSK' lı olmadan veya olduktan sonra alınan engelli raporlarının emekliliğe etkisi nedir?

Güven AYYILDIZ / ANKARA

 

Cevap: Akrabanızın engel oranını belirtmemişsiniz.  En az yüzde 40 oranında işgücü kaybına uğradığına dair sağlık kurulu raporu ve vergi indirim hakkı alması ve askerlik süresinin 3 ayını da borçlanması halinde,  emekli olmak için: 6 Ağustos 2003  tarihi itibariyle 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece engellilere tanınan, 17 yıl sigortalılık süresi, 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olur.  Prim ve süresi yeterli olduğundan istediği zaman emekli olabilir.

Vergi indirim hakkı alamazsa, askerlik süresinin 5 ayını borçlanması ve 973 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5825 güne tamamlaması şartıyla, 56 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.   

Son bir iki yılda emekli aylığı artırmak 2000 den önceydi. 2000 den itibaren son bir iki

yıl prim ödemesiyle emekli aylığı artırılamıyor. Emekliliği hak ettikleri tarihte emekli olmalarında yarar var.

Malulen emeklilikte, sigorta başlangıç tarihinden önce hasta veya rahatsız olmamak gerekiyor. Engelli emekliliğinde sigorta başlangıç tarihinden önce veya sonra rahatsız veya hasta olmanın bir önemi yok.

Ekrem SARISU - POSTA

--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderiniz. 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com