Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

28 Mayıs 2014 Çarşamba

Ali Tezel: Çalışma Hayatının eğitimi, denetimi yetersiz ve plansız

Çalışma Hayatının eğitimi, denetimi yetersiz ve plansız

23 yıllık memuriyetimde SGK'da müfettiş, başmüfettiş ve grup başkanı olarak görev aldım. Gördüğüm çalışma hayatımızda denetim var ama etkin değil, yeterli değil. En büyük eksiklik ise koordinasyonsuzluk ve iş seçme….

Sosyal medyada dolaşan belgeye göre, Soma'da maden ocağında en son yapılan denetim tutanağı sadece tek sayfa ve denetim sonucu noksan ve eksik görülmedi yazıyor. 2000 kişinin çalıştığı bir maden işyerinde tek sayfa denetim tutanağı olması mümkün değil. Herhangi bir eksikliğin olmaması da mümkün değil.

Müfettişlik dönemim de Zonguldak 'da dahil olmak üzere çok kere madene indim. İlk indiğim andan itibaren de hep ürktüm. Yerin yüzlerce metre altında, üstünüzdeki tonlarca toprağın baskısını hissedersiniz, diri diri mezara girmiş gibi hisseder ürperirsiniz.

***İŞÇİ EĞİTİMİ YETERSİZ

Her yıl ortalama yetmiş bin iş kazası yaşanan bir ülkeyiz. Yalnızca 2012 yılında 74.871 iş kazası yaşandı, 744 kişi öldü. Kaybedilen çalışma gün sayısı 1 milyon 597 bin 241 gün.

Bu rakam resmi rakamlara yansıyanlar bir de yansımayanlar var. TÜİK rakamlarına göre de, işe yeni girenler içinde  ilk bir yıl içinde kaza geçirenlerin sayısı 750 bin kişi. Yani, işçi işe girerken göstermelik eğitim belgeleri ile işe başlıyor. Ya hiç eğitim almadan belge veriyorlar hatta bazen belge bile vermiyorlar ya da ciddiyetten uzak eğitim veriliyor.

***DENETİM NE ALEMDE

Çalışma hayatında denetim oranımız yüzde 3 yani her 100 işyerinden sadece 3′ü denetleniyor. Özellikle SGK'nın denetim elemanları, müfettişleri gereksiz, sonuçsuz eczane ve hastane denetimine gönderilirken, gerçek sosyal güvenlik hak ve borçları için denetime gönderilmiyorlar. Üstelik denetim elemanları özellikle de müfettişler sadece üç ilde (Ankara, İstanbul, İzmir) örgütlüler. Bu sebeple, tıpkı diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarına verilen sosyal güvencesiz çalışmayı tespit yetkisi, yerel güçler olan, polis, asker, jandarma, zabıtalara da verilmeli. Yani, devlet tüm elemanları ile çalışma hayatını denetlemeli. Yarı kamusal sivil toplum kuruluşları olan meslek odaları ve çatılarının da kendi alanları ile ilgili işyerlerinden denetim yetkisi de olmalı.

Yani, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla halk da denetime katılmalı.

***İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İş sağlığı ve güvenliğinde 6331 düzenleme olarak iyi ama uygulamada yok çünkü İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı ücretini işverenden alıp, işvereni ile kötü olmayı göze alamaz. Bu sebeple hem ücretini fondan almalı hem de işyerlerinde hangi uzmanın görevlendirileceğini sivil toplum (oda vs) yetkililerinin de içinde olacağı komisyonlar belirlemeli. İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları özgürleştirilmeli.

Okurlarımdan Mahmut Ozum'ın konuyla ilgili tespitleri de çok güzel diyor ki;

"6331 sayılı yasa gereğince A-B-C sınıfı uzmanlıklar söz konusu. Yasa çıktığı zaman A sınıfı uzmanlar bir anda parladı, tabi onlara verilen bu A sınıfı uzmanlıklar da enteresandı ama yine de şuana göre daha nitelikliydi. Sonrasında işletmeler isyan etti, uzman ücretleri çok yüksek diye. Hemen devletimiz ne düşündü?  Elimizde işsizlerde var, ne yapalım? Hemen kapsam genişlesin, herkes uzman olabilsin, 3-5 yıl çalıştıysa da A sınıfı yapalım olsun bitsin. Kimse meslekleri küçümsediğimi düşünmesin fakat su ürünleri mühendisine, biyoloji mezununa, teknik öğretmene sen yıllarca sektör açma, iş verme, sonra 5 yıl tecrübesi ve 180 saatlik eğitim ile belge ver ve bir madene, inşaata koy güvenliği sağlasın diye. "

Ali TEZEL – GAZETE HABERTÜRK

İlginizi çekebilecek diğer bağlantılar:

  1. Çalışma hayatındaki SSK ve Bağ-Kur hizmet çakışması sorunu nasıl bitirilecek?
  2. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından çok önemli açıklama!
  3. Kadının iş hayatındaki yeri nasıl güçlendirilecek?
  4. Türkiye'de Çalışan Yabancıların Çalışma İzinleri ve Sosyal Güvenliği ( Kitap )
  5. Evden çalışma ve uzaktan çalışma geliyor
  6. 5510 sayılı Kanuna göre sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/b kapsamında çalışma hk.
  7. Kimler iş güvenliği uzmanı olabilir?
  8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı açıklama yaptı!
  9. Haftalık çalışma süreleri kaç saat kısalacak?
  10. Yeni kanun ile güvenli çalışma hayatı başlıyor
  11. Çalışma Bakanı Ali Tezel'in sorularını yanıtladı
  12. Ali Tezel: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği şart
  13. SGK ÇALIŞMA BAKANINA TUZAK MI KURUYOR?
  14. Haftada 5 gün çalışılan işyerinde günlük çalışma saati kaç saattir?
  15. Toplu iş sözleşmesi TİS ile belirlenen ücret ve çalışma şartları hk.
  16. Bayram günleri fazla çalışma sayılır mı?
  17. Çalışma Bakanlığı'na TİS Genel Müdürlüğü
  18. 10 soruda yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası
  19. Yeni çıkan iş kanuna göre apartmanların işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmazsa aylık 10 bin lira cezası ödeyeceği doğru mu?
  20. Çalışma şartlarında değişiklik olması hk.
  21. İşçilerden Çalışma Bakanına mesaj var
  22. Otomatik vitesli araç kullananların dikkatine!
  23. Kısa çalışma ödeneği miktarı 40 milyonu buldu
  24. Çalışma hayatı ve sosyal güvenliğe dair yeni haklar ve son başvuru tarihleri
  25. Yabancıların çalışma izinleri nedeniyle kesilen cezalar Torba Yasadaki af kapsamına girer mi?

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com