Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Aralık 2013 Pazar

Boşanma davası sırasında ölen eşin dosyasından dul aylığı bağlanması ve diğer püf noktalar

Boşanma davası sırasında eş ölürse dul aylığı verilir

Eşler arasında boşanma davası açılmış ama dava sonlanmadan eşlerden birisi vefat ettiğinde, evlilik ölüm ile sonlandığından sağ kalan eşe SGK dul aylığı bağlar ve bağlamalıdır…Ancak vefat eden eş memur emeklisi ise aradaki yaş farkı önemlidir… SSK ve Bağ-Kur’lu ise yaş farkının önemi yoktur…


Ali bey, biz babamın ilk eşinden olan çocuklarıyız. Babam sonrasında bir kadın ile evlendi ama sorunlu bir kadındı ve sonunda babam boşanma davası açtı. Fakat dava devam ederken babam öldü, şimdi bu kadına babam üzerinde dul aylığı bağlanmasını istemiyoruz, babamın mirasına da girmesini istemiyoruz. Bu konuda bize yol gösterir misin? İsmi Saklı

Sayın okurum, evliliğin sonlanması hallerinden birisi boşanma diğeri de ölümdür. Sizin olayınızda boşanma davası sonlanmadan babanız öldüğünden evlilik ÖLÜM sebebiyle sona ermiş. Bu sebeple de geride kalan babanızın eşine SGK dul aylığı bağlar. Yani, babanızdan dul son eşine SGK’nın dul aylığı bağlamasına engel olamazsınız.

***ARADAKİ YAŞ FARKI ÖNEMLİDİR
Babanızın nerden emekli olduğunu ve yaşlarını da yazmamışsınız. Babanız SSK veya Bağ-Kur emeklisi ise aradaki yaş farkının önemi yoktur. Dul kalan kadın TAM DUL aylığı alır. Ancak, babanız T.C. Emekli Sandığı emeklisi ise aralarındaki yaş farkı çok önemlidir. 5434 sayılı Kanuna göre; “Madde 71 - İştirakçi karı veya koca eşinden 30 yaş veya daha büyük ise ölümünde eşine yarı nispetinde aylık bağlanır. Ancak evlenme akdi en az 10 yıl evvel yapılmış veya çocukları olmuş ise bu indirme yapılmaz.
Emekli olduktan sonra evlenenler hakkında dahi aynı hükümler uygulanır.”
Buna göre, aralarındaki yaş farkı 30 veya daha büyük ise evlilik 10 yıldan sürmüş ve çocukları yoksa YARIM DUL aylığı verilir.

***MİRAS İÇİN DAVAYA DEVAM EDEBİLİRSİNİZ
Ancak, babanızın yeni eşini MİRASTAN mahrum etmek isterseniz, babanızın vefatı ile yarım kalan BOŞANMA davasına devam edebilirsiniz. Boşanma davasına devam etmekle boşanmaya mahkeme karar verirse artık babanızın yeni eşi mirasa giremez.

Gerek literatüre ve gerekse Yargıtay kararlarına göre;
Medeni Kanunumuza göre; “Boşanan eşler,bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları,aksi tasarruftan anlaşılmadıkça,kaybederler.” . İlgili maddelere göre boşanan eşlerin birbirlerine mirasçı olamayacakları an, boşanmaya ilişkin kararın tüm aşamalardan geçerek kesinleştiği andır.

Buna göre, boşanma kararı kesinleşmeden eşlerden biri öldüğü takdirde,diğer sağ kalan eş, ölen eşe mirasçı olabilecektir.

Boşanma davası devam ederken ölen davacının mirasçılarından birisinin davaya devam etmesi ve davalının kusurunun ispatlanması halinde mirasçı olamaz.

Yargıtay 2.HD, 27.12.2002 , 2002/13667 E,2002/9870 K sayılı hükmünde: “Medeni Kanunun 181.maddesi;boşanan eşlerin,bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamayacaklarını, boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakların aksi tasarruftan anlaşılmadıkça,kaybedeceğini,boşanma davası devam ederken ölen davacının mirasçılarından birisinin davaya devam etmesi ve davalının kusurunun ispatlanması halinde de mirasın eşe kalmayacağını hükme bağlanmıştır.

Yargıtay başka bir kararında da (2 HD, 30.06.2003 gün, 2003/8765 E ,2003/9870 K.) “ … davacı mirasçılarının davaya devam edeceklerini bildirmiş bulunmaları karşısında;davalının kusur nispetinin veya kusursuz olup olmadığının tespiti yönünden davaya devam edilerek sonucuna göre karar verilmek üzere kararın bozulmasına gerekmiştir.

Ali TEZEL - GAZETE HABERTÜRK

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com