Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

23 Haziran 2013 Pazar

Tarımsal faaliyette bulunan kadınların mağduriyeti nasıl giderildi? - KADINLAR GERİYE DÖNÜK TARIM BAĞ-KUR SİGORTALISI OLABİLİR!


SGK tarımsal faaliyette bulunan kadınların mağduriyetini giderdi

Bilindiği üzere Bağ-Kur sigortalısı olması gereken bir faaliyette bulunan diğer bir ifade ile vergi mükellefi olan veya tarımsal faaliyette bulunan ya da limitet şirkete ortak, anonim şirkete kurucu ortak veyahut anonim şirketin ortağı olup aynı zamanda yönetim kurulu üyeliğine seçilmiş olan kişiler Reform Yasasının yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihine kadar Bağ-Kur kayıt ve tescilini yaptırmamış iseler sigortalılıkları 1 Ekim 2008 tarihinde başlatılmaktadır. Yine anonim şirketlerin sadece kurucu ortağı olanlar 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sigortalı sayılmadıklarından bugün için geriye dönük olarak Bağ-Kur sigortalısı olmaları mümkün değildir.

SATTIĞI ÜRÜNDEN BAĞ-KUR PRİMİ KESİLENLER GERİYE DÖNÜK BAĞ-KUR SİGORTALISI OLABİLİR
Bu uygulamanın tek bir istisnası bulunmaktadır. Bir tüccara,  kuruluşa veya işletmeye ürün satmış olan ve satmış olduğu tarımsal ürününden Bağ-Kur kesintisi yapılarak Bağ-Kur hesaplarına yatırılmış olan çiftçiler için yapılmış olan bu kesinti bir anlamda kesintiyi yapan kişi tarafından ilgili çiftçi adına Bağ-Kur kayıt ve tescili yapıldığı anlamına gelmiş sayıldığından bu durumda bulunan vatandaşlarımız geriye doğru olarak 1 Ekim 2008 tarihi öncesi için Bağ-Kur hizmeti kazanabilmektedir.

Örneğin; 2002 yılından itibaren ürettiği çayı Çay-Kur’a satan ve kendisinden Bağ-Kur prim kesintisi (tevkifat) yapılan çiftçi bugün geriye dönük olarak 2002 yılından başlamak üzere Bağ-Kur sigorta tescili yapabilmekte, çıkabilecek borcu ödemek şartıyla sigortalılık haklarından yararlanmaktadır.

Burada SGK’nın tarımsal faaliyette bulunan kadınları mağdur eden bir uygulamaya son verdiğini belirtmek istiyorum. Bu uygulamanın günümüz için SGK’nın bakış açısının ne denli değiştiğini, vatandaşa hizmeti ön plana çıkaran bir anlayışa sahip olan kişilerin görev yaptığını anlamamıza yol açtığını da belirtelim.

KADINLAR GERİYE DOĞRU TARIM BAĞ-KUR SİGORTALISI OLABİLİR
2926 sayılı Kanunun 2’nci maddesinde, sosyal güvenlik kuruluşları dışında kalan ve herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın tarımsal faaliyette bulunan kimselerden 22 yaşını doldurmuş erkekler ile 22 yaşını doldurmuş aile reisi kadınların tarım Bağ-Kur sigortalısı olacakları hükmü yer almakta idi. 2 Ağustos 2003 tarihinde 22 yaş sınırı 18 olarak değiştirildi ve kadınlar için aile reisi olma şartı kaldırıldı. Bu düzenleme gereği artık tarımsal faaliyette bulunan kadınlar da tarım Bağ-Kur sigortalısı olma hakkına kavuştular.
Ancak 2003 yılından önce tarımsal faaliyette bulunan ve sattıkları üründen Bağ-Kur prim kesintisi yapılan kadınların Bağ-Kur sigorta başlangıcı aile reisi olmadığı gerekçesiyle 2003 yılı öncesine götürülmemekte idi. Gerçekten de bu uygulama hakkaniyete uygun değildi. Sonrasında 26 Ocak 2012 tarihli ve 28185 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6270 sayılı Kanunla 2926 sayılı tarım Bağ-Kur Kanununda değişiklik yapıldı ve aile reisi olmayan kadınlarımıza 2003 yılı öncesi için de tarım sigortalısı olma hakkı tanındı.

KESİNTİ MAKBUZUYLA BAŞVURAN KADINLAR GERİYE DOĞRU BAĞ-KUR SİGORTALISI OLUR
Bu düzenleme sonrası 2003 yılına kadar aile reisi olmadığı için tarım Bağ-Kur kapsamı dışında bırakılan ancak 2 Ağustos 2003 tarihinden önce sattıkları ürünlerden Bağ-Kur prim kesintisi yapılanların, prim kesintisine ilişkin belgeleri eklemek suretiyle yazılı talepte bulunmaları ve kesinti tutarlarının Kurum hesaplarına intikal etmesi şartıyla sigortalılıkları kesintinin yapıldığı tarihi takip eden ay başı itibariyle başlatılacaktır.

Şerif Akcan - Türkiye 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com