Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

10 Ağustos 2012 Cuma

18 yaşından küçük çocukların şirket ortağı olması halinde Bağ-kur primi ödeme yükümlülüğü var mı?


Bağ-Kur’da 18 yaş şartı 

Okurumuz Engin ÇELİK, “Şirketimizin ortağı 23/04/2012 tarihinde vefat etti. Şirket hisseleri anne ve üç çocuğuna kalmıştır. Rahmetlinin eşi sigortalı olduğunu da belirterek rahmetlinin 18 yaşından küçük olan 3 çocuğu için Bağ-Kur primi ödemek zorunda mıyız?” diyor. 

SGK mevzuatında, 

b) Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise; 

1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, 

2) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, 

3)Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları, 

4) Tarımsal faaliyette bulunanlar, 

Bağ-Kur’lu sayılmaktadır. 

Ancak sigortalı sayılması gerekenlerden 18 yaşını doldurmamış olanlar Bağ-Kur’lu olamıyorlar. Yani sadece Bağ-Kur kapsamında faaliyette bulunup 18 yaşını dolduranlar Bağ-Kur’lu olabiliyor. Dolayısıyla 18 yaşından küçük çocuklar Bağ-Kur’lu sayılmayı gerektiren bir şirket ortaklıkları bulunsa dahi Bağ-Kur’lu olmaz ve 18 yaşını doldurunca Bağ-Kur sigortalılığı başlatılır. 

Borçlu Bağ-Kur’luya sağlık yardımı yok 

Okurumuz Mehmet Çimen, “Babamın 8 bin lira Bağ-Kur borcu var. Şu anda babamın felç tedavisini yaptıramıyorum. Maddi durumum olmadığı için borcuda ödeyemiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Taksitle ödeme şansım var mı? Ya da babam benim üzerimden sağlıktan yararlanabilir mi?” diyor. 

Bağ-Kur’lular (4/b) hem kendileri hem de bakmakla mükellef oldukları eş ve çocuklarının sağlık yardımlarından yararlanabilmesi için, 

- En az 30 günlük sigortalarının olması, 

- 60 günden fazla prim borcu olmaması, 

Şartları aranmaktadır. Eğer Bağ-Kur sigortalılarının 60 günden fazla prim borcu varsa, kendileri ve eş-çocukları sağlık yardımlarından yararlandırılmıyor. Sadece 18 yaş altı çocukları sağlıktan yararlanabiliyor. Bağ-Kur sigortalılığı devam ettiği takdirde çocukları üzerinden sağlık yardımı alamaz. 

Eğer Bağ-Kur sigortalıları borçları için tecil ve taksitlendirme talebinde bulunup, taksitlerini düzenli olarak öderlerse sağlıktan yararlanıyorlar. Dolayısıyla borcunu taksitlendirmeniz halinde babanız sağlıktan yararlanabilir. 

Resul KURT - STAR

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com