Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

6 Mart 2012 Salı

İsteğe bağlı sigortalılar dikkat!

Sağlık prim borcu olanlar bilgisayara yakalandı.

Türkiye genelinde hayata geçen Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS) sağlık prim borcu olanları yakaladı.


Sigortası olup prim yatırmayanlar hastaneye gittiğinde 'Tedavinizi devlet karşılamayacak, cebinizden ödemeniz gerekiyor' cevabıyla karşılaştı. Vatandaşın yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı sistem, isteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur ve genel sağlık sigortası primi yatıranları yakından ilgilendiriyor.

Sağlıkta yeni hayata geçen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yazılımlarının birleştirilmesiyle aktivasyon otomatik olarak yapılıyor. Bebekler ve işe girenlerin sosyal güvenlik merkezlerine gitmeden kaydını yapan sistem, mükerrer sağlık hizmeti alma uygulamalarına da geçit vermiyor. Yeni dönemde isteğe bağlı sigorta, tarım Bağ-Kur, tarım SSK, yeni yılda uygulamaya geçen genel sağlık sigortası yatıranlar anne babası ya da eşleri üzerinden sağlık hizmeti alamıyor. Eskiden borcu olsa da yükümlü olunan kişinin sigortasından (eş, anne-baba, çocuk) hastanelerde tedavi olabilen, eczanelerden ilaç alabilenler, 'sigorta borcunuz var' sözüyle karşılaşıyor. Bu durumda 'Ben yıllardır borcum olsa da eşimin üzerinden sağlık hizmeti alıyordum' tepkisi veren vatandaşlar, kafa karışıklığı ile evlerine dönüyor.

İstanbul'da eşi isteğe bağlı emeklilik primi yatıran İhsan. Y isimli vatandaş da aynı durumlar karşılaştı. Her ay 240 lira emeklilik için isteğe bağlı sigorta yatıran eşinin biraz borcu bulunduğunu kaydeden Yılmaz, "Sağlık için zaten benim SGK sigortamdan yararlanıyorlardı hali ile. Dün hastanede sorun oldu, yarın da biyopsisi var, önemli bir şey, hemen randevu da gelmiyor ama sigortan yok diyorlar. Artık benim üzerimde gözükmüyor, çocuklar gözükmeye devam ediyor. Kendin sağlık primi yatır, kendi hakkınla tedavi ol diyorlar galiba. Bu saçmalık değil mi?" tepkisi veriyor.

SİGORTASI OLAN KENDİ BORCUNU YATIRMAK ZORUNDA

Artık yeni işe giren ya da çocuğu olanları SGK'nın yolunu tutarak kuyruklarda beklemekten kurtaran Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi, ölen sigortalıdan usulsüz yardım alanları da yakalıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, başlardaki kafa karışıklığının ilerleyen günlerde düzeleceğini belirterek, ekonomiye 475 milyon lira katkı sağlayacağını dile getirdi. Bir hafta öncesine kadar Bağ-Kur, isteğe bağlı sigorta ve diğer sigorta kollarında prim yatıranların aynı zamanda eşi, anne babası ya da çocuğu üzerinden sağlık hizmeti alabildiğini kaydeden yetkililer, "SPAS ile sağlık sigortasına çeki düzen getirildi. Sigortası olan birisi o sigorta üzerinden tedavi ve ilaç hizmeti almak zorunda. Sigortası olup primini yatırmayanlar eskiden bakmakla yükümlü olunan kişinin üzerinden tedavi olabiliyordu. Ancak sistem artık bireyin kendi sigorta kaydının olup olmadığına ve prim borcuna bakıyor. Borcu olanlar bakmakla yükümlü olunan kişinin sigortası üzerinden sağlık hizmeti alamıyor. Bu yersiz sağlık ödemelerinin de önüne geçecek." diye konuştu.

TAKVİM

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com