Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

12 Mart 2012 Pazartesi

Genel sağlık sigortasında sadece kimlere ceza var?

Genel sağlık sigortasında sadece yabancı uyruklulara ceza var

Soru: Şubat ayı sonuna kadar gelir testi yaptırmayan işsiz cezalı duruma mı düştü? Şimdi ne yapması gerekiyor?


Bahattin ÖLMEZ

Cevap: Şubat ayı sonuna kadar gelir testi yaptırmayanlar cezalı duruma düşmedi. Çünkü, yasada bu yönde bir düzenleme yok. Öncelikle gelir testi yaptırmak için SGK’ dan bir yazı gelmesi gerekiyor. Yazının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru yapılarak, gelir testi yaptırma zorunluluğu var. Bu zorunluluğa uymayanlara aylık 212.76 TL genel sağlık sigortası primi tahakkuk ettirilecek. Ancak, yazının tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içinde gelir testine müracaat edilmesi halinde, gelir testi sonucuna göre, tahakkuk ettirilen prim düzeltilecek. Örneğin; 10 Şubat 2012 de gelir testi yaptırması için yazı tebliğin edilen ve 10 Mart 2013 tarihine kadar gelir testine girmediğinden 1 Ocak 2012 den itibaren aylık 212.76 prim tahakkuk ettirilen Mehmet bey, 20 Ağustos 2012 de başvurduğu gelir testinden, aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık ortalama tutarı 295.50 TL den az çıkması halinde, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 60/c-1 kapsamında genel sağlık sigortasına tescili yapılacak ve daha önce yapılan tescil 60/g kapsamında yapılan tescil ve aylık 212.76 TL üstünden tahakkuk ettirilen primler silinecektir.
Ceza kesilmesi, sadece yabancı uyruklular için söz konusu. Türkiye’ de daimi olarak bir yıldan fazla süre oturan ve kendi ülkelerinde sosyal güvenlik sistemine dâhil olmayan yabancı uyruklular, bir yıllık ikamet süresini doldurduğu tarihten itibaren bir ay içinde giriş bildirgesi ile genel sağlık sigortasına tescilini yaptırmayanlara, bir aylık asgari ücret tutarında(bugün için 886.50 TL) idari para cezası kesilecek.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com