Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

14 Haziran 2011 Salı

Doğum öncesi ve sonrası SSK'lı çalışmamın doğum borçlanmama faydası olmaz mı?

Memurken ve ayrıldıktan sonraki doğumlarınızı borçlanamazsınız

Soru:1 Haziran 1968 doğumluyum. 22 Haziran 1988 ile 15 Mart 1990 tarihleri arasında 4(a) lı, 15 Mart 1990 ile 14 Mart 1995 tarihleri arasında 4(c) li olarak çalıştım. 30 Eylül 1994 tarihinde ilk doğumumu yaptıktan sonra 3 aylık ücretsiz iznim sonunda 5 Mart 1995'te 4(c ) statüsü ile görevimden çekildim. 1 Şubat 1999 tarihinde ikinci doğumumu yaptım. 13 Kasım 2002 ile 20 Haziran 2005 tarihinde tekrar 4(a) statüsünde çalıştım. 20 Haziran 2005 ten buyana hali hazırda 4(c)statüsünde çalışmaktayım. 5 Mart 1995 ile 13 Kasım 2002 tarihleri arasında adıma herhangi bir sosyal güvence ile prim yatırılmamıştır. İki çocuğumda sağdır. Her iki çocuktan dolayı doğum borçlanması yapabilir miyim? Doğum öncesi ve sonrası 4(a) lı çalışmamın borçlanmama faydası olmaz mı?

Fatma GÖKPINAR

Cevap:
4/a statüsünde sigortalı olanlar doğum borçlanması yapabiliyor. Memurlar ve Bağ-Kurlular doğum borçlanması yapamıyor. Ancak, memurlar doğum sonrasında bir yıla kadar(torba yasa ile iki yıla çıkartıldı) ücretsiz izin alabiliyor. Doğum nedeniyle alınan ücretsiz izin süreleri de borçlanılabiliyor. Bu nedenle, memurken yaptığınız ilk doğum sonrası aldığınız 3 aylık ücretsiz izin süresi borçlanabilirsiniz. Memuriyetten ayrıldıktan sonra doğum yaptığınızdan ikinci doğumunuzu borçlanamazsınız. Sonuç olarak, iki doğumunuz için 3 ay borçlanma yapabilirsiniz. Kurum uygulamasına göre, 4/a statüsünde çalışırken doğum yapmadığınızdan, memuriyetten önceki 4/a statüsündeki sigortalılığınızın doğum borçlanmasına faydası bulunmuyor. Ancak, yasada bu konu da açık hüküm yok. SGK uygulamayı, yasa ile çelişen genelgesiyle yönlendiriyor. Yasa doğum borçlanması için tescil, doğumdan sonraki iki yıl sigortalı çalışmama, doğan çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin ödenmesi şartlarını arıyor. Dava açarak borçlanma hakkınızı yargı yoluyla almaya çalışabilirsiniz.


Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız  Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com