Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

15 Şubat 2012 Çarşamba

1 Ocak 2012 tarihinden sonra isteğe bağlı Bağ-kurlu olanların GSS durumu nedir?

Ocak ayında isteğe bağlı sigortalı olunan tarihe kadar genel sağlık sigortası primi ödenmesi lazım

Soru: Oğlum, epey bir süredir işsiz. Ailecek 1 Ocak 2012 sonrası zorunlu GSS konusunda kafamız karıştı. İlkin tam olarak ne yapabileceğimizi bilemedikten sonra, sadece sağlık için bir sigorta ödemektense isteğe bağlı sigorta başlatıp, hiç olmazsa emekliliği için de faydası dokunur dedik. Ve oğlumun 23 Ocak 2012 tarihi itibariyle isteğe bağlı tescilini yaptırdık. Ocak ayına ait orantılanmış (ocak ayı boyunca geriye kalan 7 günlük Bağ-Kur primi tahakkuk ettirildi) primi ödedi.

Ancak arkadaş çevresinden duyduğuna göre, 1 Ocak öncesinden de başlayarak 22 Ocak 2012 ye kadar hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için, 23 ünde isteğe bağlı sigortalılığı başlatsa bile, gelir testine girmesi ya da girmediği durumda ödenmesi gereken 213 liranın 22 güne tekabül eden kısmını ödemekle yüz yüze kalacakmış.
Oysa biz, 31 Ocak’a kadar bekletmeden sigortasını başlattığı için başkaca herhangi bir şey yapmasına gerek olmadığını düşünüyorduk.
Lütfen, rica etsek bizi bu konuda aydınlatabilir misiniz? Şayet illa 1 Ocaktan itibaren isteğe bağlı olması gerekiyorduysa, bu başvurusunu fark primini de ödeyerek 1 Ocak’a geriye doğru güncelleyebilir mi? Kuruma dilekçe vererek teknik olarak bu mümkün mü?

AHMET

Cevap: Erkek çocukları 18, lisede okuyorsa 20, yükseköğrenimde olanlar 25 yaşını doldurana kadar ana veya babalarının üstünden sağlık yardımı alabiliyor. Bu yaşları doldurduktan sonra sağlık yardımını, kendi genel sağlık sigortasından gelir durumuna göre prim ödeyerek veya ödemeden alabiliyor.

Belirttiğimiz yaşları dolduran erkek çocukları 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle re’ sen Genel Sağlık sigortalısı yapıldı. Ve bu tarihten itibaren, asgari ücret üstünden yüzde 12 oranında yani aylık 106.38 TL prim tahakkuk ettirildi.
Oğlunuzda bu kapsamda genel sağlık sigortalısı yapıldı. Ocak ayı için 106.38 TL borçlandırıldı. Ancak, oğlunuz isteğe bağlı sigortalı olduğu 24 Ocak 2012 tarihinden itibaren Yasanın 60/b maddesince genel sağlık sigortası başladığından, başvurunuz üzerine adına 60/g bendi kapsamında tahakkuk ettiren genel sağlık sigortası priminin 23 günden fazla olan 7 günlük kısmı terkin edilir(silinir).

Yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvuru yaparak, gelir testi yapılmasını ve sonucuna göre oğlunuz adına tahakkuk ettirilen primin düzeltilmesini(Ocak ayı için 22 günlük) talep etmekten ibarettir. Gelir testi sonunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı 295.50 TL’nin altında çıkarsa oğlunuzu prim ödemez. 295.50 TL ile 886.50 TL arasında çıkarsa ödeyeceği prim aylık 35.46 TL ye göre düzeltilir ve28 TL öder. Kişi başına düşen gelir 886.50 TL den fazla çıkarsa ödeyeceği prim aylık 106.38 TL ye göre düzeltilir ve 82 TL öder. Sonuç olarak oğlunuz en fazla 82 TL prim öder.(106.38/30x23=82 TL)

İsteğe bağlı sigorta başvuru tarihini takip eden günden itibaren başlatılmaktadır. Ayın 23 ünde başvuru yaptığından isteğe bağlı sigortanız 24 Ocak 2012 tarihinden itibaren başlatılmış. Geriye yönelik olarak 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortaya prim ödeyemezsiniz. Maalesef, oğlunuz 23 günlük genel sağlık sigortalılığından kurtulmaz. 23 gün için prim ödeyip ödemeyeceğini gelir testi sonucu belirleyecek.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com