Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

26 Aralık 2011 Pazartesi

Yurtdışı borçlanması için Libya’daki T.C. Trablus Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğinden onaylı hizmet belgesi alma hk.

Yurtdışı çalışmanızı ve askerlik sürenizi borçlanıp 60 günde prim ödemelisiniz

Soru: 12 Ocak 1956 doğumlum.1973’te SSK’lı oldum. SSK’ya 1971’de bir girişim daha vardı. Ama bulunamıyorum. 1976-1978 yılları arası 2 yıl askerlik yaptım. 1200 gün civarında prim ödemem var. 1980’de Libya’ya giderek 4.5 yıl işçi olarak çalıştım. Eski pasaportumu bulamadığım için günlerimi tam olarak bilmiyorum. Libya’daki günleri borçlandırıp ödeyebilir miyim? Nasıl ödeyebilir miyim?
Ne zaman nasıl emekli olabilirim?


Hüseyin İLHAN

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla sigortalık süresi olan erkek sigortalılar, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmak için aranan primi 5000 günden 7000 güne çıkartan, ayrıca kadına 58, erkek sigortalıya 60 yaş şartı getirerek, emekli olmayı oldukça zorlaştırdığından toplumda “ mezarda emeklilik” yasası olarak adlandırılan 4447 sayılı yasaya tabi olmadan eski yasa şartlarıyla emekli oluyor.
Eski yasaya göre iki şekilde emekli olabilirsiniz.1) 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme şartlarıyla, 2) 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz.

İkinci seçenek emekli olmanız için daha uygun, 720 gün olan askerliğiniz ile 1620 gün(4.5 yıl çalışmanız varsa) olan yurtdışı çalışma sürenizi borçlanıp, 60 günde prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(zaman geçirmeden işlemelere başlarsanız Şubat 2012 ayı sonunda emekli olabilirsiniz)

Yurtdışı borçlanma işlemini, için bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak yaptırabilirsiniz. Ancak, yurtdışı çalışmanızı gösteren belge ile başvuru yapmanız lazım. Belge olarak; Libya’daki T.C. Trablus Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğinden alacağınız yurtdışı borçlanması için kullanılacağı belirtilen onaylı hizmet belgesi, veya yurtdışında çalıştığınız işyerinden alacağınız hizmet sürenizi gösteren bonservis ile birlikte pasaportunuzda bulunan çalışma izinlerinin tercümelerini sunabilirsiniz.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com