Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Aralık 2011 Perşembe

Staj yaparken verilen SSK sicil numarasının yanılgıya yol açması hk.

Staj sigortasında verilen sicil numarası yanılgıya yol açıyor

Soru: 25 Aralık 1967 Doğumluyum. 12 Şubat 1987 tarihinde staj sigortam var. Bu sigorta bildiğim kadarıyla emekliliğe bir katkı sağlamıyor. Bu sigortanın neden yapıldığını anlamış değilim. O dönemde, emekliliğe bir etkisi olmadığı konusunda bizi uyaranda olmadı. Bizlerde kendimizi sigortalı sandık. Oysaki, daha önceden de sigortalı olabilirdik.

28 Şubat 1989 tarihinde askerliğe başlayıp, 10 Ağustos 1990 tarihinde terhis oldum.
1 Ocak 1991 tarihinde de SSK'lı oldum. Toplam 5.624 gün ödenmiş primim var. Sorularım şunlar:
1) Ne zaman emekli olabilirim?
2) Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?
3) Askerliği borçlanmamın bana maliyeti nedir?

Süleyman TÜZÜN

Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına(malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Bu dönemde yapılan sigortada, kısa vadeli sigorta kollarına(hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı ve analık sigortalarına) prim ödenerek, stajyer; hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı sigortalanmış olur. Bu dönemde, vizite kâğıdı alınarak muayene ve tedavi olunması, bu dönemde alınan sigorta sicil numarası ve sicil kartının emekli olana kadar kullanılması, sizde olduğu gibi stajyerlerde yanılgılarına yol açmaktadır. Maalesef sorunuzda da belirttiğiniz gibi staj sigortasının hiçbir yararı yok.
1) Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız 25 Aralık 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.
2) Askerlik sürenizin 400 gününü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 400 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 25 Aralık 2017 de emekli olabilirsiniz.
3) Yılbaşına kadar borçlanma yapmanız halinde, 400 gün askerlik borçlanması için ödenecek en az bedel 3.572 TL’dir. Yılsonundan itibaren borçlanırsanız ödenecek bedel asgari ücretteki artışsa bağlı olarak, bir miktar artar.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com