Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Aralık 2011 Perşembe

Kıdem tazminatı fonu kurulduğunda kazanılmış hakların durumu hk.

Türkiye hukuk devletidir kıdem tazminatı fonu kurulduğunda kazanılmış haklar korunur

Soru: SGK konusu ile ilgili bir kaç sorum olacak. Öncelikle 20 Mart 1975 doğumluyum.

Sigorta Sicil Kartımda ilk işe giriş tarihim 1 Ekim 1991 olarak gözükmekte.


1 Aralık 2011 tarihi itibarı ile toplam 3900 gün prim ödemem bulunmakta. Ama hizmet dökümünü incelediğimde, prim ödemelerimin 1993 de başladığı gözükmektedir. Meslek Lisesi Bankacılık Bölümü okuduğumdan dolayı, 2 yıl boyunca stajyer olarak çalışmıştım. Anladığım kadarı ile bu süreler sigortadan sayılmıyor.



1)Buna göre Sigorta başlangıcım ne olur?
2)Ve de ne zaman emekli olabilirim?
3)Ayrıca 15 yıl sigorta sürem ve 3600 iş günüm dolduğundan dolayı istediğim her an kıdem tazminatını almaya hak kazanmıştır belgesini SGK'dan alarak işyerimden ayrılabilirim. Bu doğru mudur?
4)Birde askerliğimi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığım için, askerlik borçlanmasından yararlanabilir miyim?
5)Son olarak 2012 yılında çıkacak olan Torba Yasasından bahsediliyor. Duyumlara göre, kıdem tazminatının devletin kuracağı fondan alınacağı, şu anda çalıştığınız iş yerinde ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir yazısı ile de kıdem tazminatı alma hakkının olmayacağı, işyerinin hak edilen tazminatı fona devredeceği ve kıdem tazminatının sadece emekli olurken devletin fonundan alınabilecekmiş.
Bu konuda net bir bilgi verirseniz çok memnun olurum.

Hasan Hüseyin COŞKUN

Cevap:1) Staj sigortasında kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Dolayısıyla emeklilik işlemlerinizde, sigorta başlangıç tarihi olarak, 1993 de adınıza malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilk defa prim ödenen gün dikkate alınacaktır.
2)1993 başlangıcınıza göre, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz.1775 gün daha prim ödeyerek, 3900 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 20 Mart 2029 tarihinde emekli olabilirsiniz.
3) Emekli olmak için aranan süre ve prim ödeme şartını yerine getirip, sadece yaş şartını yerine getiremeyenler kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim şartını sağladığınızdan kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Edindiğiniz bilgi doğru.
4) Askerliğinizi borçlanabilirsiniz. Ancak, sigorta başlangıç tarihinden sonra yapılan askerliğin borçlanılması, emekli olma şartlarını değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayısını artırır. Emekli olacağınız tarihe kadar prim eksiğinizi tamamlama imkânınız olduğunuzdan, askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. Ancak, yine de takdir sizin.
5) Bugünkü işsizlik sigortasına benzer bir fon(Kıdem tazminatı fonu) kurularak, bundan sonra kıdem tazminatının işveren yerine, fondan alınması zaman zaman gündeme getiriliyor. Ancak, henüz ortada somut bir çalışma yok. Kıdem tazminatı hassas bir konu. Söz konusu yasanın çıkması, olayın taraflarına yani, işçi ve işveren kesiminin anlaşmasına bağlı. Bu tür bir anlaşma zaman alır. Söz konusu düzenlemenin 2012 de yapılması zor görünüyor. Ola’ ki yapılsa bile, kazanılmış haklar korunur Bu bağlamda, yasa yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, sizin gibi 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartını sağlayanlar işinden ayrıldığında kıdem tazminatını almaları, bu şartları sağlayamayanların almamaları yönünde düzenleme yapılır. Bunlar bizim tahmin ve öngörümüz. Netice yasa çıktığında belli olacak.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com