Evde dokuma işi yapan kadınların sigortalılığı
ANNEMİN en büyük hayali emekli olabilmek. Kendisine ait 01.07.1973 tarihinde çıkartılmış vergi karnesi var. 1973-1976 yıllarında vergi tahakkuk etmiş. Vergi karnesini evlerinde yaptıkları dokuma faaliyeti nedeniyle almışlar. Ancak vergi karnesinin mesleki teşekkül tarafından doldurulacak kısmında imza ve mühür yok. Bağ-Kur'a da bildirimde bulunulmamış. Bu şartlar altında emeklilik söz konusu olabilir mi? Ne kadar prim yatırmak gerekir, kaç yıl sürer? Selma Ulubaşoğlu (22.04.2011)
Gelir Vergisi Kanunu'nun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri (havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, nakış ve dokuma işleri gibi) anneniz gibi hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar ya da kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından düzenlenen raporlar ile tespit ettiren kadınlar, isteğe bağlı sigortalı olduklarında, 2011 yılı primlerini günlük asgari ücretin 18 katı üzerinden ödeyerek 30 prim günü kazanabiliyorlar. Prim ödemesine esas alınan 18 günlük asgari ücret, her yıl bir puan artırılmak suretiyle 30 kata kadar ulaşacak. Ancak evde yapılan bu tür işlere bağlı isteğe bağlı sigortalılık, başvuru tarihinden itibaren başlıyor. Dolayısıyla anneniz halen aynı işleri yapıyorsa, sigortalılığı ancak başvuru tarihinden itibaren başlar ve emeklilik için en az 5400 gün 15 yıl prim ödemesi gerekir.
Annenizin sigortalılığının, 1973 yılında alınan vergi karnesine bağı olarak geriye dönük başlatılması ve geriye dönük borçlanma yapması mümkün değil.
Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız Metin TAŞ & Sezgin ÖZCAN - AKŞAM