'Hastalar haklarını bilmiyor'
Özel hastanelerin SGK'lı hastalardan usulsüz bir biçimde yüzde 90'a varan fark ücreti aldıklarını belirten Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, "A sınıfı özel bir hastane kendisine ayakta müracaat eden bir hastaya, kardiyolojik muayene yapmışsa bile alabileceği en fazla ücret, katkı payı dahil 42.60 TL’dir. Bu durumda gösteriyor ki hastalar haklarını bilmiyor" diye konuştu.
HTV’de yayınlanan “Enine Boyuna Sağlık Özel" programında bu hafta, özel hastanelerde hasta hakları ve fark ücretleri sorunu ele alındı.
Programa katılan Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, özel hastanelerde hasta haklarının ihlal edildiğini, özel hastanelerin sağlık üzerinden yüksek kar sağladıklarını ve hastaların çaresizliği ve bilgisizliği üzerinden rant elde ettiklerini söyledi. Avukat Cengiz Hortoğlu da hasta hakları davalarında artış olduğunu belirterek, hastaların hak arama özgürlüğünü kullanması gerektiğini bildirdi. Hortoğlu, hak ihlali ya da tıbbi hata durumlarında şikayet için 6 aylık süre olduğunu, tazminat davası için de 5 yıllık yasal süre bulunduğunu bildirdi.
“Hastalar haklarından habersiz, özel hastanelere fazla para ödüyor”
Programda özel hastanelerde yaşanan sorunları ve vatandaşın şikayetlerini değerlendiren Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, hastaların haklarından habersiz oldukları için özel hastanelere fazla para ödediğini ve hastaların haklarını bilmemesinin özel hastanelerin işini kolaylaştırdığını söyledi. Demir, özel hastanelerin, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği muayene ücretlerinin üzerinde ücret talep ettiğini, hatta ücret alınmaması gereken acil hastalardan bile ilaç ve tahlil adı altında yüksek paralar alındığını belirtti.
“SGK’ya göre muayenede en fazla 42.60 TL fark alınabilir”
Orhan Demir bu konu hakkında; “Ekim ayında hazırladığımız raporda 1823 şikayetin yüzde 24'ü bu yönde... A sınıfı özel bir hastane kendisine ayakta müracaat eden bir hastaya, kardiyolojik muayene yapmışsa bile alabileceği en fazla ücret, katkı payı dahil 42.60 TL’dir. Bu durumda gösteriyor ki hastalar haklarını bilmiyor. Bunun farkında olan özel hastaneler de hastaların bilgisizliğini, mecburiyetini ve çaresizliğini kötüye kullanarak kendilerine haksız ve yersiz kazanç elde ediyor. Özel hastanelerde usulsüz bir şekilde yüzde 90’a varan fark ücretleri alınıyor.” diye konuştu.
Hastaları dikkatli olmaları konusunda uyaran Demir, SGK’nın internet sitesinden fark ücretlerinin öğrenilebileceğini ve ayakta tedavinin şartları konusunda bilgi alınılabileceğini söyledi.
“Hastanın ödeme gücü yoksa para talep edilemez”
Özel hastanelerdeki tek sorunun fark ücretleri olmadığını vurgulayan Orhan Demir, özel hastanelerin acil servislerinde de hizmeti parayla sunduklarını belirtti. Acil tanımında bir kargaşa yaşandığını ve öncelikle “acil halin” tanımını yapmak gerektiğini ifade eden Demir, “Acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda, müdahale gerektiren, müdahale yapılmadığında hayatın veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı durum olarak kabul edilmektedir. Acil olarak özel, kamu veya üniversite hastanesine giden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette sosyal güvencesinin olup olmağı veya tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmaz. Ödeme gücü yoksa para talep edilemez” diye konuştu.
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, birçok özel hastanenin usulsüzlükten ceza aldığını, ancak kapatılan özel hastane olmadığını sözlerine ekledi.
“Hastayı bilgilendirmemek doktora yönelik şiddeti artırıyor”
Programda hasta hakları kavramını değerlendiren Avukat Cengiz Hortoğlu da hasta haklarının, hasta, doktor ve sağlık kuruluşu arasındaki ilişkileri düzenleyen bir ilkeler bütünü olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi. Hasta haklarını; bilgi edinme, tıbbi bakım ve tedavi, aydınlatılmış onay, mahremiyet ve özel hayata saygı, tıbbi kayıtların saklanması ve başvuruda bulunma hakları olarak sıralayan Hortoğlu, son yıllarda hasta hakları kavramında değişiklik olduğunu ve hastaya nazik davranmanın da hasta hakları arasına girdiğini belirtti. Aydınlatılmış onay hakkının önemine dikkat çeken Hortoğlu, “Hastaya ve yakınlarına detaylı ve aydınlatıcı bilgi verilmeli... Bunun yapılmaması hastanelerde doktora ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasının da bir nedeni...” dedi.
“Hak ihlallerinde şikayet için 6 ay, tazminat davası için 5 yıl süre var”
Hasta hakları davalarında giderek artış olduğunu belirten Avukat Cengiz Hortoğlu, bu durumun hastaların hak arama özgürlüğünü kullanması açısından önemli olduğunu söyledi. Yanlış tedavi ve doktor hatası davalarında Türk Ceza Kanunu’na göre hüküm verildiğini, bu durumlar için ayrı bir yasa hazırlanması gerektiğini belirten Hortoğlu, doktorlar için de sorumluluk sigortasının zorunlu olmasını istedi. Hasta haklarının ihlal edilmesi durumunda SGK il müdürlüklerine şikayette bulunulabileceğini ifade eden Hortoğlu, hak ihlali ya da tıbbi hata durumlarında şikayet için 6 aylık süre olduğunu, tazminat davası için de 5 yıllık yasal süre bulunduğunu bildirdi. Hastanelerde değişmesi gereken birçok şey olduğunu da vurgulayan Avukat Cengiz Hortoğlu, bunları hastane tabelalarının Türkçe olması, özel hastanede ödenecek farkın hastanın görebileceği şekilde olması, hastanelerde sivil toplum kuruluşlarından temsilciler olması ve bazı hastalara psikolog eşlik olması olarak açıkladı.
Kaynak: MİLLİYET
GSS Genel Sağlık Sigortası Rehberi
- 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce kamu görevlisi olanların sağlık yardımları konusunda ne yapılacaktır?
- Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla bakmakla yükümlü kız çocukları sağlık yardımlarından yararlanacaklar mıdır?
- Primini ödemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacaklar mı?
- Prim borcu olan esnaf ve sanatkarlar ile ailelerinin sağlık yardımından yararlanabilecekler mi?
- İşsizlik sigortasından yararlananlar sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası kapsamına alınacak mı?
- Yeşil kart verilmeyenlerin genel sağlık sigortalılıklarının başlangıcı ne olacaktır?
- Kamu idarelerinde çalıştırılan sigortalılardan iş sözleşmesi askıda kalanlar, 4046 sayılı Kanunun kapsamında iş kaybı tazminatı alanlar, Türk işverenlerin yurt dışındaki işyerlerinde çalışan Türk işçileri, evlenme ödeneği alan kız çocuklar, akit ülkelerden sağlık yardım hakkını kazanmış olanlardan Türkiye’de geçici veya daimi olarak bulunanlar, 5510 sayılı Kanunun 45’inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında sayılan kişiler, Kanunun 41inci maddesinin c bendine tabi olanlardan aylıksız izin sürelerini bir yıla kadar kullananlar genel sağlık sigortasından yararlanabilirler mi?
- 18 yaşın altındaki kişiler için Medula sisteminde nereden provizyon alınacaktır?
- 18 yaşın altındaki hangi çocuklar genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır?
- Sağlık hizmetleri paralı mı olacak?
- Sağlık hizmetlerinden hangilerine sigortalılar katılım payı ödeyecek?
- Sigortalı istediği sağlık kuruluşuna gidebilecek mi?
- Sigortalının 25 yaşını doldurmuş kız çocukları anne veya babalarından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek mi?
- Sağlık hizmetleri için ek ücret alınacak mı?
- Emekli Bağ-Kur’luların maaşlarından 10 yıl süreyle % 10 oranında genel sağlık sigortası primi mi kesilecek?
- Yeşil kart hangi kritere göre verilecektir?
- Kamu tarafından bedeli ödenecek ilaçlar ne şekilde belirlenmektedir?
- Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından karşılanacak kişiler kimlerdir?
- Katılım payı alınacak durumlar nelerdir?
- Katılım payı nasıl tahsil edilmektedir?
- Kimlerden muayene katılım payı alınmayacaktır?
- Tıbbi malzeme katılım payı alınmayacak durumlar nelerdir?
- Protez, iyileştirme araç ve gereçleri için sigortalılar tarafından ödeme yapılacak mı?
- İlaç katılım payı alınmayacak durumlar nelerdir?
- Kurumca finansmanı sağlanan Kişiye Yönelik Koruyucu Sağlık Hizmetleri nelerdir, kimler faydalanabilir, bu hizmetlerin karşılığında ne kadar ücret ödenmesi gerekiyor?
- Aile Hekimliği uygulamasına geçilen iller hangileridir, aile hekimliği muayenelerinde, muayene ücreti ödenmesi gerekiyor mu?
- Aile hekimliğine geçilen yerlerde; aile hekimine ilk müracaatın zorunlu olduğu iller hangileridir, buralarda nasıl bir sistem oluşturuldu?
- İlaç katılım payı ödememem gerektiğine dair raporum var, bu raporuma uygun olarak düzenlenmiş reçetem ile eczaneye müracaat ettiğimde fark bedeli adı altında para ödüyorum. Raporum geçersiz mi, neden para ödemem gerekiyor?
- İlave ücret alınacak İstisnai Sağlık Hizmetleri hangileridir?
- İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri hangileridir?
- Tüp bebek tedavisi gören bir sigortalı, tedavisi süresince katılım payını hangi birime ne kadar ödemesi gerekir?
- Tüp Bebek tedavisinden yararlanma şartları nelerdir?
- İstirahat raporları hangi sağlık kuruluşlarından alınabilir?
- Belediye polikliniklerinde muayene olunabilinir mi, buralarda düzenlenen reçeteler sözleşmeli eczanelerden karşılanıyor mu?
- Diş tedavisinde; geç randevu verilmesi gündeme geldiğinde, diş hekiminin özel muayenesine sevk yapılıyor mu, sevk işlemine ait prosedür nelerdir?
- Sağlık Bakanlığı’nca işletme izni verilen her kaplıcaya müracaat edilebilir mi?
- Reçete edilen ilaçların yol açabileceği yan etkilerin giderilmesi nedeniyle aynı reçeteye eklenilen ilaçlar için reçetenin teşhis kısmına ek bir teşhis eklenmesi gerekli mi?
- Birinci basamak sağlık tesislerine başvuru durumlarında muayene katılım payı alınacak mı?
- Tedavim için bulunduğum il dışında başka bir ile gidersem yol parası, gündelik ve refakatçi ücreti ödenir mi? Ödenir ise usul ve esasları nelerdir?
- Türkiye’de tedavim yapılamaz ise tedavim yurt dışında sağlanabilir mi? Sağlanır ise usul ve esasları nelerdir?
- Çocuğum olmuyor ve tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak istiyorum. Bu konudaki usul ve esaslar nelerdir?
- Doktor kaplıca tedavisi önerdi. Kaplıcaya gidersem parasını alabilmemin usul ve esasları nelerdir?
- Tedavime ambulans ile gidersem parasını alabilirmiyim? Alabilir isem usul ve esasları nelerdir?
- İlk defa gözlük alacak bir sigortalı reçetesi ile optik firmasına gidiyor ancak burada yapılan sorgulamasında daha önce gözlük aldığı tespit edilince sigortalının ne yapması gerekiyor?
- Sigortalı kullandığı gözlüğünün kullanma süresi dolmadığı halde, 2. bir gözlük yazdırarak optik firmasından almak isterse ne yapmalıdır?
- Sigortalı gözlük camının kırılması nedeniyle sağlık kuruluşuna giderek gözlük cam ve çerçevesi yazdırarak optik firmasına gidiyor. Ancak yapılan sorgulamasında 1 sene önce gözlük aldığı ve çerçeve hakkının da olmadığı söyleniyor. Ancak 1 sene önceki tarihte sadece uzak gözlük camı almış ise ne yapmalıdır?
- Hastanelerce yapılan sevke istinaden serbest diş hekimlerinde yaptırılan diş protezlerinin sevki yapan diş hekimince onaylanan faturalarının ödemelerinde sakınca var mıdır ve bu faturaların Bölge Diş Hekimleri Odasının temsilcisi tarafından onaylanması gerekir mi?
- Argo Cihazı’nın tamir masrafı Kurum tarafından karşılanır mı?
- Sigortalı ve emeklilerin, görmüş oldukları tedavi sonucu bedelini talep ettikleri bazı işitme cihazı ve tekerlekli sandalye faturalarının SSK sağlık ödemeleri sistemine giriş yapılırken neler gereklidir?
- Hastalardan iade alınmak kaydıyla taahhütname karşılığı verilen tıbbi cihazların (oksijen tüpü ve başlığı oksijen konsantratörü, nebulezetör,aspiratör, ev tipi ventilatör, CPAP, Auto CPAP, BPAP, PARAPODIUM cihazları) ödeme biçimleri nasıldır?
- Sigortalı ve hak sahibi özürlülerin, tedavilerinde kullanılan işitme cihazlarının fatura bedellerinin ödenmesinde Katma Değer Vergisinden istisna mıdır?
- Koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin ücretlerinin ödenmesi nasıl olur?
- İşitme cihazlarının ödeme şekilleri nasıldır?
- İşitme cihazları kullanım süreleri nasıldır?
- İlaçlı stendlerin ödemeleri nasıldır?
- Tekerlekli sandalye temin esasları ve yenileme süreleri nelerdir?
- Genel sağlık sigortası nedir?
- Kimler genel sağlık sigortalısıdır? Genel sağlık sigortası kapsamında olmayan kişi var mıdır?
- 18 yaşını doldurmuş çocukların sağlık yardımı almaları açısından durumları nedir?
- Kanunun yürürlük tarihinden önce kız çocukları işe giriş tarihine veya evlilik tarihine kadar bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımı alabiliyorlardı Yasa ile son durum nedir?
- Genel sağlık sigortalıların sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları nelerdir?
- Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından karşılanacak kişiler kimlerdir?
- Primini ödemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacaklar mı?
- 5510 sayılı Kanuna göre Analık hali nedir?
- Sigortalılar hangi sağlık tesisine nasıl müracaat edebileceklerdir?
- Geçirdiğim kaza nedeniyle acilen sözleşmesiz bir sağlık kurumuna başvurmak zorunda kaldım. Sağlık yardımlarından nasıl yararlanacağım?
- Aile hekimliği uygulamasına geçilen hangi illerde sevk zinciri uygulaması vardır? Bu illerde sağlık tesislerine müracaatlar ne şekilde olacaktır?
- Sağlık tesisine hangi belgeler ile müracaat edilecektir?
- Sağlık tesislerince Kurum bilgi işlem sisteminden provizyon (müstahaklık onayı) alınamasa bile sağlık hizmeti verilmesi gereken istisnalar var mıdır?
- Genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı olmakla birlikte sağlık tesislerince provizyon alınamayan kişilerin sonraki müracaatlarında provizyon alınmasının sağlanması için ne yapılması gerekmektedir?
- Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) nedir?
- Sağlık tesislerince kişilerden herhangi bir ücret talep edilebilecek mi?
- Özel sağlık kurum veya kuruluşlarınca talep edilebilecek %30’luk ilave ücret ne şekilde belirlenmiş ve nasıl tahsil edilecektir?
- Kurumca belirlenen ücretlerin üç katına kadar ilave ücret alınabileceği belirtilen istisnai hizmetler nelerdir, ne şekilde belirlenmiştir?
- Standart hizmetler dışında kalan otelcilik hizmeti kapsamı ve üç katına kadar ilave ücret talep edilebilecek birim tutarları nedir?
- Genel sağlık sigortası ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler hangi sağlık hizmetleri için katılım payı ödeyecek?
- Katılım paylarından muaf olan haller, sağlık hizmetleri ve kişiler var mı?
- Muayene katılım payı nasıl tahsil edilmektedir?
- Hangi sağlık tesisinde ne kadar muayene katılım payı ödemem gerekli?
- Tıbbi malzemeler için katılım payı nasıl tahsil edilmektedir?
- Tıbbi malzemeler için alınacak katılım payı için üst sınır var mıdır?
- Tüp bebek tedavisi gören bir sigortalı, tedavisi süresince katılım payını hangi birime ne kadar ödemesi gerekir?
- Tüp bebek tedavisinden yararlanma şartları nelerdir, kaç kez tüp bebek tedavisi yaptırılabilir?
- İstirahat raporları hangi sağlık kuruluşlarından alınabilir?
- Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen her kaplıcaya müracaat edebiliyor muyuz?
- Hangi şartlarda ve kimler yurt dışında sağlık hizmetlerinden yararlanabilir?
- Tedavisi yurt içinde yapılamayan kişilerin yurt dışı tedavisi için izlenecek prosedür nedir?
- Yurt içinde yapılamayan tetkiklerin yurt dışında yapılması mümkün müdür?