Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

5 Nisan 2012 Perşembe

Yüksek emekli aylığı alma hakkımız var mı?

Sadece kamudaki uçucu personel yüksek aylık alır

Ali bey, Salı günü köşe yazınızda uçucu personel erken emekli olmaz çok maaş alır demişsiniz. Biz özel bir havayolu şirketinde çalışıyoruz ama bizlere böyle bir hakkımız olduğu söylenmedi. Bizim de yüksek emekli aylığı alma hakkımız var mı?


Asude Uğur

Sayın okurum, esasen SSK’lı çalışan uçucu personele fiili hizmet zammı veya itibari hizmet süresi uygulaması yoktur. Ancak, 3570 sayılı Kanunla değişik 3160 sayılı “Emniyet Teşkilatı Uçuş Hizmetleri Tazminat Kanunu”nun 15 inci maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi sözleşmeli pilot ve uçuş ekibi personelinin uçucu olarak geçirdikleri fiili hizmet müddetlerinin her yılı için 90 gün itibari hizmet müddeti eklenmesi öngörülmüştür. Özel havayollarında çalışan sizlerin bu tür hakkı maalesef yok. Bu sebeple de eski SSK, 1998 yılında yayınladığı 12-87 ek Sayılı Genelgesi ile sadece kamuda çalışan uçucu personelin emekli aylığını yükseltme kararı almıştır. Genelgeye göre;

“…Buna göre, ilgili personelin 3570 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 13/06/1989 tarihinden sonra uçucu olarak geçirdiği sigortalı sürelerin her yılı için 90 gün itibari hizmet müddeti aylık bağlama oranının hesaplanmasında prim ödeme gün sayılarına eklenecektir. Ancak, itibari hizmet müddeti aylığa hak kazanma koşullarında dikkate alınmayacaktır.

Örneğin, 4500 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyen bir sigortalının, ayrıca kamu kurum veya kuruluşlarının birinde 506 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli pilot olarak 900 gün çalışmasının bulunması durumunda; toplam prim ödeme gün sayısı 4500 + 900 = 5400, aylık bağlama oranının hesaplanmasında ise itibari hizmet müddeti de ilave edilerek 5400 + (900 x 0.25) = 5625 gün olarak alınacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında 506 sayılı Kanuna tabi sigortalı olarak çalışan sözleşmeli pilot ve uçuş ekibinin itibari hizmet müddeti kapsamındaki süreler için farklı prim ve ayrı sigorta prim bordrosu alınmadığından bu nitelikteki süreler tahsis aşamasında ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından düzenlenen onaylı çalışma belgeleri ile Kuruma bildirilecektir...”

Ali TEZEL - Gazete Habertürk

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com