Kıdem tazminatında tavanı aşılabilir mi?
Okurumuz Selim T., “09/03/2012 tarihinde mühendis olarak çalıştığım firmadan işveren tarafından işten çıkarıldım, brüt maaşım 4.400 TL’ ydi. 2012 yıl öncesinde kullanmadığım 21 izin günüm var acaba ne kadar kıdem tazminat ve ne kadar izin parası alabilirim?” diyor.
Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin kanunda belirtilen ve kıdem tazminatı ödenecek hallerden biri ile sona ermesi halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında ödenmesi gereken tazminattır. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılmaktadır. Dolayısıyla okurumuzun kaç yıl çalışması olduğuna bakılarak kıdem hesaplanması gerekmektedir.
Kıdem tazminatında tavan tutar bulunmakta olup, kıdem tazminatının bir yıllık miktarı en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) ödenen bir yıllık emeklilik ikramiyesi tutarı ile sınırlandırılmıştır. Memur maaş katsayısına bağlı olan kıdem tazminatı tavan oranı sürekli değişmektedir.
1/1/2012 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavanı 2.805,04 TL’dir. İşverenler tavan tutarın üzerindeki kısım için kıdem tazminatı ödenmeye zorlanamazlar. Ancak işverenin tavan tutarın üzerinde ödeme yapmak istemesi halinde tavanı aşan kısmın prim gibi değerlendirilerek vergilendirilmesi ve sigorta primine tabi tutulması gerekecektir.
Bu durumda örneğin okurumuzun 5 yıllık kıdem süresi varsa, 5 x 2.805,04=) 14.025,20 TL brüt kıdem tazminatı hesaplanacaktır. Bundan sadece damga vergisi kesilecektir. Ayrıca 146,67 TL günlük ücret dikkate alınarak 21 gün için 3.080,07 TL brüt izin parası bulunacak olup, bundan gelir ve damga vergisi ile SGK primi kesilecektir.
Resul KURT - STAR