Askerlik borçlanması son yedi yıl hesabında dikkate alınmaz
Soru: 2008 den beri çözemediğimiz bir sorun hakkında bilgi almak istiyorum. 1952 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Temmuz 1974 toplam 2403 gün prim ödemem mevcut. Ayrıca, 1 Nisan 1997 tarihinde Bağ-Kurlu olup, Bağ-Kurada 4 yıl 4 ay 10 gün prim ödedim. 1 Mayıs 2006 tarihinden itibaren de isteğe bağlı prim ödemeye başladım. 30 Eylül 2008 tarihine kadar da SSK ya isteğe bağlı prim ödedim. 2008 yılında çıkan yasa ile isteğe bağlı prim ödemelerim Bağ-Kur'a sayılacağından 30 Eylül 2008 tarihi itibariyle isteğe bağlı prim ödememi sonlandırdım. İsteğe bağlı olarak ödemem gereken zorunlu 3,5 yıl (1260 gün) doldurmama ve emekliliğe haiz olmama tam 13 ay var. Bu 13 aylık süreyi, askerlik borçlanması veya toplu ödeme yolu veyahut da tekrar isteğe bağlı olarak (4/A kapsamında) primlerimi ödeyerek emekli olabilmemin bir yolu var mı? Kendim prostat ameliyatı oldum. Ve bedeni olarak sigortalı çalışıp emekliliğimi hak edecek fiziki güce sahip değilim. Bunun için bana nasıl bir yol önerirsiniz?
Fuat KARADENİZ
Cevap: Sigorta başlangıç tarihi itibariyle eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre, SSK da yaş haddinden emekli olabilmek için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. Ancak primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunduğundan, bu şartlarla emekli olabilmeniz için son 1260 gün primi SSK ya ödemeniz gerekiyor. Bu şartı sağlamak için, 390 gün olan prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak tamamlamanız gerekiyor.
Askerlik borçlanması ile kazanılan süreler askerlik yapılan tarihe mal edildiğinden, askerlik borçlanması son yedi yıl hesabında dikkate alınmaz ve işinize yaramaz.
Eksik günleri borçlanma yoluyla kazanma usulü olmadığından, prim eksiğinizi borçlanarak tamamlayamazsınız.
İsteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayıldığından, 390 günü isteğe bağlı öderseniz, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalırsınız.
Belirttiğiniz gibi çalışacak kadar fiziki gücü sahip değilseniz, en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu alarak malulen emekli olabilirsiniz.
Ekrem SARISU - POSTA
9 Mart 2012 Cuma
Askerlik borçlanması ve son 7 yıl hesabı hk.
Etiketler:
askerlik borçlanması
,
emeklilik hesaplama
,
Emeklilik Soru Cevap
,
SGK emeklilik hesaplama