Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

2 Şubat 2012 Perşembe

Genel sağlık sigortası GSS statüleri hk.

4/a, 4/b ve 4/c'den sonra 60/c-1 ve 60/g

4/a, 4/b ve 4/c kodlarını artık biliyorsunuz...
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından oluşan üç kamu sosyal güvenlik kurumu tek çatı altında birleşip, üç ayrı sosyal güvenlik kanunu da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile tek sosyal güvenlik kanununa dönüştürülünce, geçen üç yılı aşkın sürede 4/a, 4b ve 4/c kodlarına alıştık.

1 Ekim 2008 öncesinde SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı iştirakçisi olarak tanımlanan sigortalılık statüleri, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) benlerinde tanımlanınca;
SSK sigortalıları 4/a'lı,
Bağ-Kur sigortalıları 4/b'li,
Emekli Sandığı iştirakçileri de 4/c)'li olarak adlandırılmaya başlandı.
Eskiden kendisini 'SSK sigortalısıyım' diye tanımlayanlar, şimdi '4/a'lıyım' diyorlar. Bağ-Kur sigortalısı olanlar da '4/b'liyim' diyor...
60/c-1 ve 60/g

SİGORTALISI
Şimdi, '60/c-1' ve '60/g' kodlarına alışma zamanı. Zira bu kodları çok sık duyacağız.
Nasıl ki SSK sigortalıları 4/a'lı, Bağ-Kur sigortalıları 4/b'li, Emekli Sandığı iştirakçileri 4/c'li olarak tanımlanıyorsa, zorunlu genel sağlık sigortasının 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle, bundan böyle herhangi bir şekilde sosyal güvenlik kapsamında bulunmayanlar da genel sağlık sigortası uygulaması açısından '60/c-1'li' veya '60/g'li' olarak tanımlanacak.
Genel sağlık sigortalısı sayılanlar, 5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 60. maddesinin birinci fıkrasında bentler halinde sayılmış.
60. maddenin (g) bendi hariç diğer bentleri dışında kalan ve başka ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar, öncelikle 60. maddenin (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar.
Yapılacak gelir testi sonucuna göre de genel sağlık sigortası statüleri ya 60/g kapsamındaki devam edecek ya da 60/c-1 olarak değiştirilecek.

60/c-1'LİLER
Yapılacak gelir testi sonucunda, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenler, 60. maddenin birinci fıkrasının (c/1) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar. Yani bunlar '60/c-1'li' olacaklar ve genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanacak.

60/g'LİLER
Yapılacak gelir testi sonucunda, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte biri ve üzerinde olduğu tespit edilenler, 60. maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar. Yani bunlar '60/g'li' olacaklar ve genel sağlık sigortası primlerini gelir durumuna göre kendileri ödeyecekler.
60/g'li olup, yapılacak gelir testi sonucunda, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı;

l 295,50 TL'den 886,50 TL'ye kadar olanlar 35,46 TL,
l 886,50 TL'den 1.773 TL'ye kadar olanlar 106,38 TL,
l 1.773 TL ve üzerinde olanlar ise 212,76 TL,
genel sağlık sigortası primi ödeyecekler.

Metin TAŞ & Sezgin ÖZCAN - AKŞAM

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com