Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

2 Şubat 2012 Perşembe

Kıdem tazminatı alabilir yazısı ve 18 yaş sorunu hk.

Sigorta başlangıç tarihi 18 yaşın dolduğu gündür

Soru: 15 yıl 3600 gün ile emekli olup tazminatımı almak için SSK ya gittim. Toplam (Bağ-Kur &SSK) 4089 gün prim dönem var. 1996 da SSK’lı olarak işe girmişliğim var. Ancak Mart 1981 doğumluyum. SSK ya 15 yıl 3600 gün şartıyla 'emekli olabilir ' yazısını almak için gittim. Oradaki görevli, tüm şartları yerine getirdiğimi, ancak yaş sebebiyle daha beklemem gerektiğini belirtti. 18 yaşından sonraki 15 sene sayılıyormuş. Bu konuda beni .aydınlatabilir misiniz? Dava açmayı düşünüyorum. Sonuçta 18 yaşımdan önce de SSK’ya prim ödedim.


Senni YAĞCI

Cevap: Emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını sağlayıp, emekli olmak için aranan yaş haddini dolduramayanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan, yaş haddinden emekli olmak için aranan; sigortalılık süresi 15 yıl, prim ödeme gün sayısı da 3600 gün olduğundan, bu şartları sağlayan yaş aranmadan kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor.

Yasaya göre; sigortalılık süresi 18 yaşının doldurulduğu tarihten itibaren başlıyor. Her ne kadar 1996 da(15 yaşında) prim ödemeye başlamışsanız da, sigortalılık sürenizin başladığı tarih, 18 yaşı doldurduğunuz Mart 1999 dür. Buna göre 15 yıl sigortalılık sürenizi Mart 2014 ayında dolduracağınızdan, Sosyal Güvenlik Kurumu “ kıdem tazminatı alabilir” yazısı vermemiş. Bu yasadan kaynaklanan doğru bir uygulama. 15 yaşından itibaren ödediğiniz primler, prim ödeme gün sayısı açısından dikkate alındığı gibi, emekli olma şartlarınızın tespiti açısından da dikkate alınır. Dolayısıyla, prim ödeme yönünden herhangi bir kaybınız söz konusu değil. Maalesef dava açmayla kazanabileceğiniz bir hakta bulunmuyor.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com