Koç’un cirosunun % 58’i enerji şirketlerinden geliyor
Aygaz’ın kuruluşunun 50’nci yılı kutlanıyor. Türkiye’nin ilk tüpgaz üretim ve dağıtım şirketi Aygaz, Vehbi Koç tarafından, 1961 yılında “Gazsan Likit Gaz Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi” adı ile kuruldu.
Şimdilerde tüpgaz üretim ve dağıtım kesiminde Aygaz, İpragaz ve Milangaz önde gelen 3 büyük kuruluş. Otogaz sektöründe ise önde gelen kuruluşlar Aygaz, Petrol Ofisi ile Shell.
Şirketin açıklamalarına göre, Aygaz tüpü her gün 100 binden fazla eve ve işyerine giriyor, 1 milyona yakın araç Aygaz’ın otogaz ürünü ile yollarda geziniyor.
Koç topluluğunun Enerji grubunun en büyük şirketleri olan Tüpraş 5.0 milyar dolar piyasa değeri ile, Aygaz 1.6 milyar dolar piyasa değeri ile halka açık şirketler. Hisse senetleri İMKB’de işlem görüyor. 2010 yılı faaliyet raporuna göre Aygaz’ın özkaynakları 1.9 milyar TL. Toplam varlıkları 2.8 milyar TL. Yıl içi toplam satışları 4.6 milyar TL. Yıl sonu net kârı 240 milyon TL.
Enerji grubu Koç topluluğunun toplam iç hacmi içinde yüzde 58 pay ile en önemli grup haline geldi.
Koç topluluğu denilince eskiden Tofaş, Arçelik, Migros akla gelirdi. Topluluğun toplam iş hacminde ağırlığı otomotiv ve dayanıklı tüketim malı ile perakendecilik faaliyeti teşkil ederdi.
Enerji, otomotivin önüne geçti
Topluluk Tüpraş’ı ve Yapı Kredi Bankası’nı satın aldıktan sonra yeni bir yapılanmaya gitti. Faaliyetleri 4 ana grupta topladı. Bu 4 gruptan enerji ve finans grupları öne çıktı.
Koç topluluğu Yapı Kredi Bankası’nın yüzde 57,4 hissesini 1 milyar 160 milyon euro’ya satın almış, ödemenin büyük bir bölümü Çukurova grubunun borç karşılığı olarak tekrar bankaya geri dönmüştü. Yapı Kredi Bankası son 5 yılda 3.9 milyar dolar net kâr elde etti.
Koç topluluğunun yüzde 51 hissesine 4.1 milyar ödediği Tüpraş, son 5 yılda dolar bazında 2.9 milyar dolar, net kâr elde etti. Kâr dağıtımından Koç topluluğunun payına 1.3 milyar dolar düştü.
Koç topluluğu faaliyetlerini 4 alanda yoğunlaştırırken bazı kuruluşlarındaki paylar da satıldı. Koç topluluğu, Migros’un yüzde 50,8 hissesini 2008’te 1.9 milyar liraya, İzocam’ın yüzde 61,2 hissesini 2006’da 171.3 milyon dolara, Döktaş’ın yüzde 54,9 hissesini 202 milyon dolara, Demir Döküm’ün yüzde 72,56 hissesini 2007’de 211 milyon euro’ya elden çıkardı. Güngör Uras - Milliyet