Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

14 Haziran 2011 Salı

Yıllık izin haklarım yanar mı?

Yıllık izin süresinin hesabında eski çalışmalarında dikkate alınması gerek

Soru: 1996 yılından beri kesintisiz olarak aynı şirkette çalışmakta idim. 2011 Mart ayında yurt dışına gitme hasebiyle işten ayrıldım. Kıdem tazminatım ödendi. 3 ay durduktan sonra tekrar aynı şirkette işe başladım. İzin haklarım yanmış oluyor mu?
Nurten GÖKKAYA

Cevap:
4857 sayılı İş Kanununda sorunuzun cevabıyla ilgili açık bir hüküm bulunmuyor. Nihai yargı merci olan Yargıtay bu konuda; kıdem tazminatını alarak işinden ayrılan sigortalının kıdemini sıfırladığı ve yeniden aynı işyerinde çalışmaya başladığında, kıdeminin yeniden başlayacağı, dolayısıyla yıllık izin sürelerinin eski çalışmaları dikkate alınmadan, hesaplanması gerektiği yönünde kararlar vermektedir. Ancak, Kıdem tazminatı yönünden doğru olan bu görüşün, yıllık ücretli izin yönünden doğru olduğunu kabul etmek zor. İş Kanununda bu konuda aksine bir düzenleme olmadığından, “işçi lehine yorum” ilkesinden hareketle, daha önce kıdem tazminatını alarak işinden ayrılanların tekrar aynı işyerinde işe başlamaları halinde, yıllık izin sürelerinin hesaplanırken, eski çalışmalarında dikkate alınması daha hukuki bir uygulama olur.
Bize göre; 4857 sayılı yasada eski çalışma sürelerinin dikkate alınmayacağı yönünde bir hüküm bulunmadığından, yıllık izin sürelerinizin eski çalışmalarınızda dikkate alınarak hesaplanması lazım.

Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız  Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com