Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

6 Mayıs 2011 Cuma

Bağ-Kura 5 yıldan fazla prim borcu olduğu için durdurulan sigortalılık süresinin prim borcu taksitle ödenemiyor mu?

Sigortalılığı durdurulanlara taksit yok

Soru: 24 Ağustos 1975 doğumlu bayanım. 1995 yılından 10 aylık Bağ-Kurum var. Kendi iş yerimi açmıştım daha sonra kapattım. 2002 yılından beri de yine kendi iş yerimi çalıştırmaktayım. Toplam 117 aylık Bağ-Kurlu gözüküyorum. Fakat imkânlarımız el vermediği için şimdiye kadar Bağ-Kura ödeme yapamadım. 41 bin lira borcum çıktı. Bu borcu Bağ-Kur binasına gidip yapılandırdım. Fakat taksit olmuyormuş. Peşin alınıyormuş. 41 bin liralık borcum 20 bine düştü. Ama peşin ödeme imkânım yok. Üzüldüm. Bağ-Kurda çalıştığım günler silinir mi? Silinmez ise, kaç yaşında emekli olurum? Kaç yıl çalışmam gerekiyor?

EMEL

Cevap:
30 Nisan 2008 tarihi itibariye Bağ-Kura 5 yıldan(60 aydan) fazla prim borcu olduğundan sigortalılıkları durdurularak, prim borçları silinenler, Torba yasadan yaralanarak sigortalılık sürelerini tekrar kazanabiliyorlar. Ancak bu kapsamda prim borçlarının aslı ile, prim borcuna vade tarihinden af kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihine kadar enflasyon oranında hesaplana gecikme bedelinin en geç 1 Ağustos 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar ödenmesi halinde, borca işletilen ve borcun önemli bir kısmını oluşturan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçiliyor. Yani siliniyor. Durdurulan sigortalılık süresinin prim borcu taksitle ödenemiyor. Ancak, 1 Ağustos 2011 tarihine kadar borcunuzu parça parça ödeyebilirsiniz. Fakat en geç 1 Ağustos 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar borcun tamamen ödenmesi zorunlu. Bu kaçırılmayacak bir fırsat. Gerekirse bankadan tüketici kredisi alarak borcunuzu ödeyin. Aksi halde 1 Mayıs 2008 e kadar olan süre sigortalılık süresi olarak dikkate alınmaz.

Ancak, borcunuzun 1 Mayıs 2008 den Kasım 2010 ayına(bu ay dahil)  kadar olan kısmı için ayrı yapılandırma talebinde bulunacaksınız. Borcunuzun bu kısmını 36 ay içinde 18 eşit taksitte ödeyebilirsiniz.

Prim ödemenizi 20 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 24 Ağustos 2030 tarihinde emekli olabilirsiniz.


Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız  Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com