Eşim, doğum ve yurtdışı borçlanmasıyla emekli olabilir mi?
Eşim Temmuz 1954 doğumludur. 1985-87 yıllarında 2 yıl 35 gün KKTC’de, 2000-2003 yıllarında da yaklaşık 3 yıl Lüksemburg’ta ev hanımı olarak bulundu. Haziran 2011’den itibaren 5,5 ay (yaklaşık 165 gün) sigortalı olarak işçi statüsünde çalıştı. Biri 1978, diğeri 1982 doğumlu iki çocuğumuz var. Yurtdışı borçlanması dahil, borçlanma yaparak emekli olabilir mi? Ne kadar süre borçlanma yapması gerekir ve asgari ödemesi gereken toplam prim tutarı ne kadar olur? Recai Değirmen
KKTC ve Lüksemburg ile aramızdaki sosyal güvenlik sözleşmelerine göre, bu ülkelerde Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihinden önce geçen çalışma sürelerinin borçlanılması halinde, bu ülkelerde ilk defa çalışılmaya başlanılan tarih, Türkiye’de de sigorta başlangıç tarihi kabul ediliyor. Ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılması halinde ise bu ülkelerdeki ikamet tarihleri Türkiye’de sigorta başlangıç tarihi kabul edilmiyor. Ancak Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihi, borçlanılan süre kadar geri gidiyor.
Eşinizin, KKTC ve Lüksemburg’ta ev hanımı olarak geçen süreleri borçlanması halinde, borçlandığı süreler prim günü olarak değerlendirilir, sigorta başlangıcı Nisan 2006 tarihine geri gelir. Borçlanacağı her bir gün için asgari olarak, başvuru tarihinde geçerli olan günlük asgari ücretin yüzde 32’si kadar (bugün için 17,57 TL) prim öder.
Her iki doğum da Nisan 2006’dan önce olduğundan doğum borçlanması yapamaz. Bu durumda 7000 prim gününü tamamladığında ya da 4500 prim günüyle 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı Nisan 2031’de 4/a (SSK); 5400 prim günüyle 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olabilir.
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama
En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?