Yasa değişmedi kıdem tazminatı alarak ayrılıp yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilirsiniz
Soru: İki sorum olacak:
1) 3600 prim gününü ve 15 yıllık sigortalılık süresini dolduran kişilerin istifa etse dahi son çalıştığı kurumdan kıdem tazminatını alarak ayrılması maddesi hala geçerli midir? Yoksa, yasa değişikliği oldu mu? İşyerimin bana ödeyeceği kıdem tazminatının bir kısmını devletten alma durumu var mı? Varsa ne kadarını? Brüt ücret x çalışılan yıl olarak mı hesaplanıyor?
2)1972 doğumluyum. Ocak 1992 ilk sigorta girişliyim. Emeklilik yaşım ve prim günüm ne kadar olmalı? Benim için ivedi cevabınız oldukça önemli. Çünkü sözleşme yenileme tarihimiz yaklaşmakta.
Özlem ÖZDEMİR
Cevap:1) Sizin gibi 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlardan, emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getirenler, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılıp, emekli olacağı yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebiliyorlar. En az 3600 gün prim ödemeniz varsa, sosyal güvenlik kurumu il veya merkez müdürlüğünden alacağınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısını işverene ibraz edip, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Kıdem tazminatınızın tamamını işverenden alacaksınız. Her çalışma yılınız için son aldığınız ücretin brüt tutarı kadar kıdem tazminatı alırsınız. Son işyerinde 20 yıl çalışmanız varsa son aldığınız brüt ücretin 20 katı tazminat almanız gerekir.
2)Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 5525 gün prim ödemeniz şartıyla, 2020’de 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Yaş haddinden emekli olmak içinde; 20 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2038 de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Ekrem SARISU - POSTA