Engelli aylığı için başvurabilirsiniz
Yüzde 40 ve daha fazla oranda özürlü raporu olup da belli bir rakamdan daha az geliri bulunan engellilere 2022 sayılı Kanuna göre özürlü aylığı bağlanır… Engelli aylığı alanlar da 5510 sayılı Kanuna göre Genel Sağlık Sigortalı olurlar…
Merhaba Ali bey, 25/07/1992 doğumluyum. Doğumdan itibaren ortopedik engelliyim. Engelli belgemde yüzde 88 çalışamaz raporu yazıyor ama bu tarihe kadar devletten adıma herhangi ödenek maaş sağlık hizmetlerinden yararlanamadım. Programınızı izleyince sizden bilgi almak istedim telefonla ulaşamadım. Artık yaşım itibariyle sağlık güvencem kalmadı ve her muayenede her reçetede ücretleri peşin olarak ödüyorum. Hiç bir güvencem kalmadı yaşım 18’i çoktan geçti ve çalışamıyorum ailemin durumu da pek iyi değil. Benim geleceğimin güvence altına alınmasını istiyorum bana devletimiz ne yardımlar yapar bana maaş ödemesi yapılır mı? Çalışacak durumum yok, çalışamaz raporum elimde mevcut zaten. Daha önceden başvuru yaptığımızda ben yine 18’imden büyükken olumlu sonuç alamadık ve herhangi bir yardımı olmadı hala sağlık güvencem yok. Babamın evi olması bu durumu etkiler mi? Simge TATLICI
Sayın okurum, sanırım bayansınız, ana-babanızın durumunu yazmamışsınız ana veya babanızdan herhangi biri emekli ise veya çalışan ise onlar üzerinden bir ömür boyunca sağlık hizmeti alma hakkınız var.
***ENGELLİ AYLIĞI ALABİLİRSİNİZ
2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’un ek 1. maddesine göre;
“a) Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü olduklarını tam teşekküllü hastanelerden alacakları sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan, 18 yaşını dolduran ve kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan özürlülerden; her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanlara, bu Kanunun 1 inci maddesine göre belirlenecek aylık tutarının % 300'ü tutarında, (320 lira)
b) 18 yaşını dolduran, kanunen bakmakla mükellef kimsesi olmayan ve herhangi bir işe yerleştirilememiş olan özürlülerden; her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanlara, bu Kanunun 1 inci maddesine göre belirlenecek aylık tutarının % 200'ü tutarında, (213 lira)
c) Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının aylık ortalamasına göre bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olduğu halde, kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunanlara, bakım ilişkisi fiilen gerçekleşmek kaydıyla bu Kanunun 1 inci maddesine göre belirlenecek aylık tutarının % 200'ü tutarında, (213 lira)
Aylık bağlanır.”
Bu aylıklara başvuru için Kaymakamlığa başvuracak ve 2022 sayılı Kanuna göre aylık almak istediğinizi belirten bir dilekçe vereceksiniz. Babanızın evinin olması bu aylıkla alakalı değildir.
Ali TEZEL- Gazete Habertürk