Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

14 Aralık 2011 Çarşamba

Doğum öncesi iznin kullanılamayan kısmının doğum sonrası izine eklenmesi hk.

Doğum öncesi iznin kullanılamayan kısmı doğum sonrası iznine eklenir

Soru: Yaklaşık 14 aydır özel bir işyerinde SSK’lı olarak çalışıyorum. Şu anda 25 haftalık hamileyim. Doğum öncesi ve doğum sonrası izin ile ilgili bilgi almak istiyorum. Doğum izninin doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 olmak üzere toplamda 16 hafta olduğunu biliyorum. Ama bunu kullanma prosedürleri oldukça karışık.

1) 32. hafta itibariyle izin hakkımı almış olmama rağmen 36. haftada izine çıkmak istiyorum. 4 haftayı da doğum sonrası kullanmayı planlıyorum.(8+4=12 hafta)
Buna ilişkin tam olarak kime ne şekilde başvuru yapmam gerekiyor? Yani 32. haftada izne çıkmamış olmama rağmen, yine de doktorumdan rapor alacak mıyım? Daha sonraki süreç nasıl devam edecek?
2) Bu doğrultuda, örneğin; 38. haftada doğum yaparsam kalan 2 hafta iznim yanacak mı? Yoksa doğum sonrasına mı aktarılacak?
3)Eğer doğum sonrasına aktarılacaksa nereye müracaat etmeliyim? Ve hangi belgelerle?
4)İzne çıktığım zamandan itibaren maaşım SSK’dan mı işlemeye başlayacak? Bu ücretleri ne şekilde alabileceğim?
Burcu KONGURTAY/İZMİR

Cevap:1)Sağlık durumunuz uygun olduğu takdirde, doktorun onayı(raporu) ile, doğuma üç hafta kalana kadar çalışabilirsiniz. Bu durumda, kullanmadığınız doğum öncesi izin süreler doğum sonrası izninize eklenir. Ve çalışarak geçirdiğiniz süreleri doğum sonrası kullanırsınız. Bunun için yapmanız gereken, doktorunuzdan sağlığınızın çalışmanıza uygun olduğu belirttir bir rapor alarak işverene ibraz etmekten ibarettir.
2) Erken doğum halinde, kullanılamayan doğum izni daha önce yanıyordu. Ancak, kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan yasa ile yapılan değişiklikle yanma işi kaldırıldı. Doğum öncesi izninizi kullanırken erken doğum yaparsanız, erken doğum nedeniyle kullanamadığınız izin süresi, doğum sonrası izninize eklenir.
3)İşverene doğum raporu ile başvurmanız yeterli olacaktır.
4)Doğumdan önceki bir yıl içinde 120 günden fazla analık sigortasına prim ödemeniz olduğundan, doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık izin süresin de, her gün için günlük kazancınızın 2/3 ü(üçte ikisi) kadar geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Geçici iş göremezlik ödeneğini SGK’ ca ödenir. İşveren ücret ödemez.
Ancak, aylık maktu ücretle(yevmiye usulü çalışmıyor, aylık sabit bir ücretle çalışıyorsanız) çalışıyorsanız, işveren almış olduğunuz geçici iş göremezlik ödeneğini ücretinizden düşer ve kalan ücretinizi de öder.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com