Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

28 Kasım 2011 Pazartesi

İşe girişi bildirilip sigortalı çalışması bildirilmeyenler hk.

Yakınız girişi bildirildiği için hizmet tespit davası açabilir

Soru: Bir yakınım 2 Mart 1965 doğumludur. SSK Sigorta sicil kartında ilk işe giriş tarihi 10 Kasım 1983 gözükmektedir. Ancak, SSK sisteminde bakıldığında prim ödeme başlangıcı Ocak 1984 olarak gözükmekte. Kendisi o zaman ücretli olarak bir kurumda çalışmaktaymış. Anladığımız kadarıyla işveren ilk iki ayın (Kasım 1983-Aralık 1983) prim ödemelerin, gerçekleştirmemiş. Bu sebepten dolayı kendisinin emekli olma tarihi 2012 Mart olması gerekirken, bu şartlar altında Mart 2013 de emekli olacağı söylenmekte. Kendisinin 2012 Mart’ta emekli olabilmesi için yapabileceğimiz herhangi bir yasal prosedür var mıdır?
Alper KAPLAN


Cevap: Yakınız adına Ocak 1984 de ödenen prim, 10 Kasım 1983 de işe girişini kuruma bildiren işveren tarafından ödenmişse, muhtemelen ortada bir yanlışlık veya hata vardır. Çünkü, o dönemde kuruma verilen aylık bildirge ve 4 aylık bordolarda bir uyumsuzluk olduğunda, bildirilen çalışma süreleri sigortalının dosyasına işlenmeyerek, uyumsuzluğun giderilmesi için bekletiliyordu. Yakınınız işverenle görüşüp, Kasım, Aralık 1983 aylarına ilişkin çalışmalarının kuruma bildirilip bildirilmediğini sorsun. Bildirilmişse, 4 aylık bordolardan birer örnek alarak, yanlışlığın veya hatanın düzeltilmesi için kuruma ibraz etsin. Yanlışlık düzeltilir ve günlerini kazanır. Ayrıca, yakınızın işe girişi bildirilip, sigortalı çalışması bildirilmediğinden, iş mahkemesine hizmet tespit davası açarak, çalışmasını şahit veya belgeyle ispatlaması halinde, bir gün bile kazansa, başlangıç tarihi 10 Kasım 1983 olarak dikkate alınır ve Mart 2012 de emekli olabilir.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com