Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

28 Kasım 2011 Pazartesi

Almanya’daki sigorta başlangıç tarihinizin Türkiye’de sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi için izlenecek yol hk.

Almanya’daki başlangıç tarihini Türkiye’de de başlangıç sayılması için dava açmanız gerek

Soru: Emeklilik konusunda danışmak istediğim bir konu var, yardımcı olabilirseniz sevinirim. 18 Mart 1962 doğumluyum. 15 Eylül 1980 tarihinde başlamak üzere Almanya’da 505 gün çalışmışlığım var. Daha sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Burada Kasım 1999 yılında başlamak üzere, şuana kadar toplam 3130 gün çalışmışlığım var. Yurtdışı borçlanması yapıp 505 gün için 3700 civarı bir para yatırdım. Şuan Günlerimi toplatmadım. Ve emeklilik için henüz bir başvuruda bulunmadım. Ancak 3635 günüm doldu. SGK' dan aldığım bilgiye göre, sadece 3130 güne 505 günü ekliyorlar. Ancak sigorta başlangıcımı 1980 saymıyorlarmış. Bu konuyla ilgili bir yazınızda mahkeme kararıyla bu tarihi başlangıç tarihi olarak saydırabileceğimi okudum. Ancak konuyla ilgili nasıl bir yol izlemem gerektiğini ve konuyla ilgili tam olarak haklarımı bilmiyorum. Bu duruma göre, nasıl ve ne zaman emekli olabilirim? Aydınlatırsanız sevinirim.

Lütfiye KÜÇÜKERSOY


Cevap: Almanya ile aramızdaki sosyal güvenlik sözleşmesine göre, Almanya’daki başlangıç tarihinizin Türkiye’ de de başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi gerekir. Ancak, SGK, kısmi aylık bağlanması dışındaki uygulamalarda Almanya’daki başlangıç tarihini sizde olduğu gibi Türkiye’ de başlangıç tarihi olarak kabul etmiyor. Okuduğunuz yazımızda da belirttiğimiz gibi Mahkemeye dava açarak, Almanya’daki başlangıç tarihini, Türkiye’de başlangıç tarihi olarak saydıran sigortalılar var.

Almanya’daki başlangıç tarihinizin Türkiye’de başlangıç olarak kabul edilmesi için, yapmanız gereken; SGK’ dan Almanya ile aramızdaki Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre, Almanya’daki başlangıç tarihinizin Türkiye’de başlangıç tarihi olarak kabul edilerek emekli edilmenizi talep etmek ve talebinizi reddettiklerinde, İş Mahkemesine dava açmaktan ibarettir.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com