Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

16 Şubat 2011 Çarşamba

Af kanunu kıdem tazminatı alma şartlarını değiştiriyor mu?

Af kanunun kıdem tazminatını değiştirmiyor


Soru: Özel bir bankada çalışıyorum. Ben ve arkadaşlarımın merak ettiği iki konu var. Yardımcı olabilirseniz seviniriz. 1)Mayıs 1970 doğumluyum. 2 Nisan 1990 tarihinden itibaren özel bir bankada çalışıyorum. Bankanın kendi emekli sandığı var. 20 yılımı doldurmam nedeniyle emeklilik talebiyle kıdem tazminatını alarak çıktığım takdirde, yaşımı bekleyeceğim. Bu süre zarfında dışarıdan isteğe bağlı ödersem, Bağ-Kur’dan emekli olacağım. Dışarıda bir iş bulduğumda ise SSK dan emekli olabileceğim. Ve dezavantaj olduğu söyleniyor. Bu durumda yaş dolana kadar prim ödemeden beklemek ve bankadan emekli olmak daha mı avantajlı? (Sigorta primlerimiz tavan değerden ödeniyor.)


2)Diğer bir konu ise kıdem tazminatları ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidileceği. Yasanın çıktığı ve takiben 6 ay içinde düzenlemeler olacağı konuşuluyor. Bu düzenlemeler, 6 ay sonra ayrılanların aleyhine mi olacaktır? Bizlerde ayrıldığımızda etkilenecek miyiz?

 Keriman NALBANT

Cevap: 1) Prime esas kazancın üst sınırı üstünden prim ödediğinizden, işten ayrıldıktan sonra emekli aylığınızın düşmemesi için, isteğe bağlı prim ödeseniz de,  sigortalı çalışsanız da prime esas kazancın üst sınırından prim ödemeniz gerekir. Tavandan prim ödemediğiniz takdirde, hiç prim ödememeniz daha yararlı. Banka ve sigorta şirketlerinin özel emekli sandıkları farklı uygulamalar yapıyor. Sizin gibi yaşı bekleyenlere ayrılırken kıdem tazminatını ödemiyor. Kıdem tazminatı alıp alamayacağınızı sandık yetkilileri ile görüşün.

2) Bugün için kıdem tazminatı ile ilgili bir yasa çıkmadı. Kıdem tazminatını değiştirecek bir yasa çalışması da yok. Önümüzdeki seçim nedeniyle en azından seçim sonuna kadar kıdem tazminatıyla ilgili yasa çıkmaz. Türkiye bir hukuk devletidir. Çalışanların kazanılmış hakları elinden alınamaz. Yasa çıksa bile, kazanılmış haklar korunur. 6 ay sonra emekli olanın kıdem tazminatı zarar görmez.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com