Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Ekim 2014 Çarşamba

Bayramda çalışanlar okusun!

Bayramda çalışan normal ücretinin iki katını kazanır

YARIN Kurban Bayramına girmiş olacağız. Bayramda çalışacaklara veya çalışmayacaklara bazı müjdeler var. Bunları açıklayalım.  İlk olarak Kurban Bayramı’nda çalışacak olan işçilere bayram günleri için ilave bir yevmiye maaş ödenmesi gerekiyor. Bir başka deyimle iki yevmiye ödenmesi gerekiyor. Bu zamlı ödeme 4 günlük Kurban Bayramı süresiyle arife günü öğleden sonraları yapılacak çalışmaları kapsıyor. Örnek: Günlük 100 TL ücretle çalışan işçi Ahmet Bey bayramda bir gün çalışmışsa 100 TL+100 TL olmak üzere 200 TL ücret alması gerekiyor. Örnek: Saatlik ücreti 10 TL olan Fatma Hanım, bayramın birinci günü 3 saat çalışırsa, bunun karşılığında alması gereken ücreti 60 TL’dir. 

TATİLLE TELAFİ OLUR MU?
Arife günü öğleden sonraları çalışanlara da zamlı ücret var. Kurban bayramında çalışanlara daha sonra izin verilse bile kurban bayramı ve arife günü çalışmalarının ücreti zamlı olarak ödenecek. Tatil ücreti karşılamıyor. Bayramda çalışanlar fazla mesai yaparlarsa ücretlerinin de bayramın zamlı ücretiyle birlikte yüzde 150 zamlı olarak ödenmesi gerekiyor.  

İSTEYEN ÇALIŞMAYABİLİR 
İş sözleşmesinde bayramda çalışılacağına ilişkin bir düzenleme yoksa işçinin işyerine gelmesi gerekmiyor. İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin bayram günlerinde çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi kurban bayramında  işverenin istemesi durumunda işyerine gelip çalışmak durumundadır. Aksi halde kurban bayramında ardı ardına iki gün mazeretsiz işe gelmeyen işten atılabilir. Çalışma mevzuatına göre çocuk işçi, 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi, genç işçi15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi, ifade ediyor. Çocuk ve genç işçiler, bayramlarda çalıştırılamazlar. Ancak lise öğrencisi 18 yaşını tamamlamış ise bayramda çalıştırılabilir. Bayramlarda çalıştırılamayan çocuk ve genç işçilerin ücretleri çalışma karşılığı olmadan ödenir. Patron ben bayramda çalışmayana ücret ödemem diyemez.

İZNİN AVANTAJI
Bayram günleri yıllık izne ayrıca ekleniyor. Örneğin Kurban bayramından önceki 3 gün yıllık izin alan bir çalışan bayram sonuna kadar izinli sayılacak. Bu da demek oluyor ki  Bayramdan önce 3 gün izin kullanan birisi bayramla birlikte 7 gün izinli olacak. 

Arif TEMİR - GÜNEŞ

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderiniz. 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com