Vergi ve cezaya zam geliyor
2013 yılı vergileri, ekim ayı enflasyon oranına göre bugün netleşecek olan ‘yeniden değerleme oranında’ yani yüzde 8 civarında artırılacak. Buna göre hem vergiler hem cezalar artacak. Diğer taraftan hükümetin 2013’te ÖTV ve KDV gelirlerindeki büyüme hedefi doğrultusunda, bazı ürünlerde ÖTV artışı olacak, KDV oranı da yüzde 19’a çıkacak.
2013 yılında vergilerde bazı artışlar olacak. Sadece vergilerde değil, cezalarda ve bazı istisnalarda da artış olacak.
Artışın tutarı, bugün açıklanacak Ekim ayı ÜFE oranı esas alınarak hesaplanan, “yeniden değerleme oranı”na göre belirlenecek.
HANGİ VERGİLER ARTACAK
1. Motorlu Taşıtlar Vergisi: 16 milyon taşıt sahibini ilgilendiren 2013 yılı “Motorlu Taşıtlar Vergisi” bugün belli olacak. Buna göre, 2013 yılı vergileri, Ekim ayı ÜFE oranına göre bu gün netleşecek olan “yeniden değerleme oranında” yani yüzde 8 civarında artırılacak. Bakanlar Kurulu’nun, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 10/a maddesi uyarınca, “yeniden değerleme oranının üzerinde artış yapma” yetkisi de var.
2. Emlak Vergisi: Türkiye’de yaklaşık 22 milyon “emlak vergisi mükellefi” var. Bunların, 2013 yılında ödeyecekleri emlak vergisi, “yeniden değerleme oranının yarısı” yani yaklaşık yüzde 4 civarında artacak.Ancak Bakanlar Kurulu, kendisine tanınan yetkiyi kullanarak artışı yeniden değerleme oranında belirleyebiliyor. 2013 yılı için vergi artışının, “yeniden değerleme oranına göre” yüzde 8 civarında belirlenmesi bekleniyor.
3. Harçlar: 2013 yılında ödenecek olan; pasaport, vize, ehliyet, diploma, yargı, noter, ticaret sicili, ruhsatname, işyeri açma vb. harçlar da artırılacak. Kasım ya da Aralık ayında Resmi Gazete’de yayınlanması beklenen bu artışlar, Harçlar Kanunu’nun Mükerrer 138. maddesi uyarınca “yeniden değerleme oranında” yani yüzde 8 civarında olacak.
4. Damga Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi: 2013 yılına ilişkin Damga Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi de yüzde 8 civarında olması beklenen “yeniden değerleme oranında” artacak.
5. Fatura-Fiş ve Amortisman Ayırma Sınırı:
- 2012’de 770 lira olarak uygulanan fatura ve fiş düzenleme sınırının, 2013 yılında yeniden değerleme oranında yükseltilerek 830 TL olarak belirlenmesi bekleniyor.
- Amortisman ayırma sınırının da yine 830 TL olarak belirlenmesi söz konusu. Ayrıca “defter tutma hadleri” de yeniden değerleme oranına göre yükseltilecek.
6. Fiş Kesmeyene Uygulanacak Ceza: Yazar kasa fişi düzenlemeyenlere 180 lira olarak uygulanan özel usulsüzlük cezasının, 2013 yılı için 190 liraya yükseltilmesi söz konusu. Fatura ve serbest meslek makbuzu düzenlemeyenlere ise, bu belgelere yazılması gereken tutarın, her bir belge için yüzde 10’u oranında, 190 liradan aşağı olamayacak.
7. Gelir Vergisi Tarifesi: 10 bin liraya kadar yüzde 15 olarak uygulanan gelir vergisi tarifesinde, ilk dilimin 10 bin 800 TL olarak belirlenmesi ve 25 bin TL olan ikinci dilim ile diğer dilimlerin de buna göre yükseltilmesi gerekiyor.
8. Konut Kira Gelirleri İstisnası: 2012 yılında 3.000 TL olan istisnanın, 2013 yılı konut kira gelirleri için 3.200 TL’ye yükseltilmesi bekleniyor. Ancak Bakanlar Kurulu, bu istisna tutarı ve diğer artışları, ilgili yasalarda belirtilen yetkisi dahilinde yükseltebiliyor.
HANGİ CEZALAR ARTACAK
2013 yılında, fatura ve fiş vermeyenlere uygulanacak olanlar başta olmak üzere, özel usulsüzlük cezaları, usulsüzlük cezaları, trafik para cezaları, sigara yasağına uymayanlara uygulanacak ceza ve diğer idari para cezaları da “yeniden değerleme oranına göre” yüzde 8 civarında artırılacak.
Yukarıda açıklanan vergi, harç ve ceza artışları, ilgili yasalar gereği yapılması zorunlu artışlar olduğu için 2013’de artış yapılmaması mümkün değil.
AKARYAKIT, ÖZEL İLETİŞİM
Bazı okurlarımız, “Akaryakıt ÖTV’sinde ve Özel İletişim Vergisi’nde de artış olacak mı?” diye soruyorlar. Her iki vergide de “Dünya rekoru” Türkiye’ye ait olduğu için kısa dönemde bunlarda vergi artışı söz konusu değil.
ÖTV’DEKİ ARTIŞ
Tablodan da fark edileceği gibi 2013 yılında, ÖTV’deki artış hedefi yüzde 17 olarak belirlenmiş. ÖTV alınan ürünlere bakıyoruz;
- Otomobildeki vergi oranları, dünya ortalamasının 4-5 katı olduğu için 2013’de otomobil ÖTV’sinde artış beklenmiyor.
- Sigara ve alkollü içkiye gelince, 2013 yılında alkollü içki ÖTV’sinde yüzde 21, sigarada ise yüzde 16 artış bekleniyor. Sigara ve içki içenlerin sayısı artmayacağına göre, ÖTV’de oran artışı kaçınılmaz gözüküyor. Alkollü içkide ÖTV artışı bir süre önce yapıldığı için, bundan kaynaklanacak vergi artışı, 2013’e de yansıyacak. Sigaradaki yüzde 65 ÖTV’nin 69 olması kaçınılmaz gözüküyor. Ancak 60 kuruşluk “sağlık vergisi” tüm sigaraların fiyatını 439 kuruş artıracağından bu da kaçakçılığı körükleyeceğinden, bu vergiden vazgeçilmeli..
KDV artışının ayak sesleri
2013 Bütçe Tasarısı’nda, Katma Değer Vergisi (KDV) gelirleri için ortaya konan hedefe dikkatle bakıldığında “KDV oran artışının yaklaşan ayak sesleri” duyuluyor. Tablodan da fark edileceği gibi, 2013 yılında, İthalde Alınan KDV gelirlerinin, 2012 yılı gerçekleşme hedefine göre, “yüzde 21 artacağı” öngörülmüş.
ÜÇ OLASILIK BULUNUYOR
İthalde alınan KDV gelirlerinin, 2012’ye göre yüzde 21 artabilmesi için “üç olasılık” var.
1) İthalat 2013 yılında, 2012’ye kıyasla yüzde 20 civarında artacak: Bu imkansız gibi. 2012 yılı ithalatı bile, 2011’in gerisinde kaldı.
2) 2013 yılında döviz kuru ortalama yüzde 20 civarında artacak: Bu da imkansız gibi. Döviz kurunda ciddi bir artış beklenmiyor.
3) KDV oranı yüzde 18’den yüzde 19’a yükseltilecek: Bu, 2013 yılı İthalde Alınan KDV gelirindeki yüzde 21’lik artış hedefini yakalamak için “en gerçekçi” olasılık. Çünkü diğer iki olasılık çok zayıf.
KDV ORANI NİÇİN ARTACAK?
2011’in ilk 9 ayında 36 milyar TL olan İthalde Alınan KDV, 2012 yılının aynı döneminde 35 milyar TL’ye geriledi.
Orta Vadeli Program’da, ithalatta yüzde 5 artış öngörülüyor.
Altı bölgede yapılacak yatırımlardaki teşviklerle ilgili düzenlemede de “ithal edilen makine ve teçhizattan KDV alınmayacağı” belirtiliyor.
2012’de ithalatta artış değil gerileme göze çarpıyor.
Bu göstergelerden de anlaşılıyor ki İthalde Alınan KDV’de, mevcut KDV oranlarıyla, yüzde 21 artış olmaz.
Dahilde Alınan KDV’nin de 2013’de, yüzde 12,5 artması hedefleniyor. Oysa 2011’in ilk dokuz ayında 23 milyar TL olan Dahilde Alınan KDV, 2012’nin aynı döneminde yüzde 4 artmış. Piyasaların durumuna baktığımızda, 2013 yılında, yüzde 12,5’lik artış hedefine ulaşılması da zor gözüküyor.
Toplam KDV gelirinin yaklaşık yüzde 60’ı İthalde Alınan KDV olduğuna, KDV gelirleri de toplam vergi gelirlerinin üçte birini oluşturduğuna göre, İthalde Alınan KDV’de yüzde 21, Dahilde Alınan KDV’de yüzde 12,5 yani ortalama yüzde 17,5 artışın tutturulabilmesi, KDV oranının yüzde 18’den 19’a belki de 20’ye yükseltilmesine bağlı.
2013’de asgari ücret vergi dışı olmayacak
HER ne kadar Anayasa’ya konulacağı açıklandıysa da 2013 yılında, asgari ücretin vergi dışı olması söz konusu değil.
Gelir vergisinin yüzde 65’i ücretlerden alınıyor. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması vergi gelirlerini azaltacak bir düzenleme. Oysa, tabloda da görüldüğü gibi, 2013 yılında gelir vergisi tahsilatında, yüzde 10,5 artış öngörülüyor.
Demek ki 2013’de asgari ücret vergi dışı olmayacak!..
Nitekim Maliye Bakanlığı’nda asgari ücretin vergi dışı olmasıyla ilgili bir çalışma da yok.
Emekliler ev hanımları ve işşizler
TÜRKİYE sınırları içinde, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek eve sahip olan emekliler, ev hanımları, işsizler ve engelli vatandaşlar, 2012’de olduğu gibi 2013’de de emlak vergisi ödemeyecekler
Şükrü KIZILOT - Hürriyet
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
Değerli arkadaşım;
Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.
Sigortalı çalışıyorsanız yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.
Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.
İş arkadaşlarınızın önemli SGK gelişmelerinden haberdar olmaları için web sitemizi tavsiye ediniz.
Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.
Sigortalı çalışıyorsanız yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.
Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.
İş arkadaşlarınızın önemli SGK gelişmelerinden haberdar olmaları için web sitemizi tavsiye ediniz.
Facebook Ekle www.facebook.com/emeklilikhaber
Twitter Takip Et www.twitter.com/emeklilikhaber
- SSK Erkek ve Kadın Sigortalılar İçin Emeklilik Şartları - TABLO
- Emeklilik yaşı 53'e yükseltilirse hangi sigortalılar bundan etkilenmez?
- 1999 yılından önce sigortalı olanlara şok! - ERKEN YAŞTA EMEKLİLİK TARİH Mİ OLACAK?
- Emeklilik yaşının yükseltilmesi hk. - PİYANGO KİMLERE VURABİLİR?
- SSK primleri asgari ücretten yatanların dikkatine!
- Emekli olma yaşı uzatıldı mı? - Prim gün sayımı doldurdum - Yaş uzadıysa bende etkilenir miyim?
- Emeklilik için yaşını doldurmayı bekleyenlerin bir defaya mahsus emekli edilecekleri doğru mu?
- Emeklilik tarihine 1 yıldan az süre kalan SSK ve Bağ-kur'luların dikkatine!
- SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama ve Başvuru Hizmetleri
- Kademeli emeklilik yaşının 53 veya 60'a çıkarılması ihtimali hk. - SON KARARI KİM VERECEK?
- İntibak yasası sayesinde toplu para alacak mıyım?
- Bayanlara 45 erkeklere 50 yaşında emeklilik
- Üst Göstergeden emekli olanlar ne kadar intibak zammı alacak?
- 3600 Günden Emeklilik Hakkında Merak Edilen Sorulara Cevaplar
- Emeklilik için yaşını bekleyenler bu habere dikkat - AMAN ŞOK GEÇİRMEYİN!
- Bag-kur'a 6.000 TL borcum gözüküyor bu parayı ödemezsem ne olur borç silinir mi?
- Emeklilik yaşını bekleyenler şok üstüne şok yaşıyor - 1999 yılından önce sigortalı olanlar mutlaka okusun!
- İşte Kıdem tazminatında merak edilen 10 soru ve cevapları
- Kıdem Tazminatı Fonu en erken ne zaman yasalaşır?
- İstifa edersem kıdem tazminatımı nakit olarak alabilir miyim?
- 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günle kıdem tazminatında 18 yaş kuralı
- Kıdem tazminatında eski haklar ne olacak?
- Kıdem tazminatı yasası çıkarsa kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?
- Kıdem Tazminatı Fonu Nasıl İşleyecek?
- Prim ve süre şartını sağladığından kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz
- Kıdem tazminatım eksik ödenirse ne yapmam gerekir?
- 15 yıl sigortalılık süreniz ve 3600 gününüz tamam olduğuna göre kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılma hakkına sahipsiniz
- 1800 günden malulen emekli olabilir miyim?
- 500.000 kişi nasıl emekli olacak? - YASA ÇIKARSA!
- Kanser hastalığı nedeniyle nasıl malulen emekli olunur?
- Malulen emekli olduktan sonra SSK primlerimi ödemeye devam ederek normal emekli de olabilir miyim?
- Malülen emekli oldum kendi adıma işyeri açarak vergi mükellefi olursam malüllük aylığım kesilir mi?
- Çalışamadığım için malulen emekli olmak istiyorum acaba rapor alabilir miyim?
- 1800 günden emekli olabilir mi?
- Özürlü sağlık raporum %66 malulen emekli olabilir miyim?
- Annem malulen emekli olabilir mi?
- 2015 sonrası emekli olacaklar için emeklilik yaş sınırı 53 olacak mı?
- 2.500 emekliye intibak piyangosu
- Hangi emeklilerin maaşı düşürülecek?
- 7400 prim gününden emekli olanların alacakları intibak zammı - TABLO
- Yeni İntibak Yasasından yararlanabilecek miyim?
- İntibak düzenlemesiyle 322 TL'ye kadar intibak farkı alacak olan emekliler - TABLO
- Emeklilere fikir vermesi açısından farklı prim günü ve göstergelere göre alınacak intibak zamlarını gösterir tablo - ÖRNEK TABLO
- 485.000 emekliye 100-150 lira arasında intibak zammı - TABLO
- İşte intibak rakamları - TABLO
- 9000 gün primle emekli olanların alacakları intibak zammı - TABLO
- İlk işe girişteki SSK sicil numaramı nasıl bulabilirim?
- Borçlanma kapsamında olmayan yurtdışı süreleri hangileridir?
- Yurtdışındaki çalışma başlangıcı Türkiye'de geçerli mi?
- Yurtdışı süreleri hangi şartlarla borçlandırılır?
- Yurtdışı Sigortalılarımızın Ulaşabilecekleri İrtibat Bilgileri
- Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığı
- Yurtdışı sürelerinin borçlandırılmasında yazılı istekte bulunmak şartı nasıl yerine getirilir?
- Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
- 7400 prim gününden emekli olanların alacakları intibak zammı - TABLO
- Yurtdışında geçen sürelerimin tamamını borçlanmak zorunda mıyım?
- Yurtdışı sürelerinin borçlandırılabilmesi için hangi sosyal güvenlik Kurumuna başvurmak gerekir?
- Genç yaşta emekli olacaklara şok - EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELTİLEBİLİR!
- İşte en çok iş imkanı sağlayan sektörler - Yeni iş fırsatları!
- En çok ilan çıkılan 10 pozisyon - ELEMAN
- SSK emekliliği için eksik prim günlerini isteğe bağlı Bağ-kur ödeyerek tamamlamak isteyenlerin bilgisine!
- 7400 prim gününden emekli olanların alacakları intibak zammı - TABLO
- Perakende ve yapı sektöründe en çok aranan elemanlar
- İşte devlet memurları için YENİ mesai saatleri - ÖĞLE TATİLİ 30 DAKİKAYA DÜŞTÜ!
- 79.000 yeni devlet memuru alınacak - MALİYE BAKANI AÇIKLADI!
- YAPI SEKTÖRÜNDE İŞ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN
- Yaş haddinden daha erken emeklilik