Merkez hafif gazlıyor ihracatçı uçuşa hazır
Bakan Çağlayan’ın, ‘Balatalar sıyrılmaya başladı’ sözü sonrası, Başçı’nın ‘frenden ayağımızı çekiyoruz’ hamlesi gergin havayı yumuşattı. İhracatçı bu işten memnun
Başta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere ihracat cephesinden faiz indirimi konusunda sürekli eleştiri alan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kocaeli’de katıldığı konferansta “Politika faizi bir cephanedir, büyük bir kriz, kurda veya enflasyonda yukarı hareket olmadan kullanmayız” dedi. Başçı sonrasında Türkiye’nin frenlerinin de, gaz pedalının da sağlam olduğunu ifade ederek, “İşleri canlandırmak için şimdilik frenden ayağı çekmek yeterli” şeklinde konuştu.
Merkez Bankası’nın ihracat artışına bakacağını bildiren Başçı, şöyle devam etti: “Dış talep konusunda ihracatçılarımız çok başarılı. İhracat ne kadar artarsa biz de iç talebin büyümesine o kadar izin verebiliriz. Şu anda hep fren tarafından konuşuluyor, frenleri yavaş yavaş azaltıyoruz. Aksi halde çok fazla salıversek o zaman iç talep inanılmaz canlanma potansiyeline sahip Türkiye’de ve cari açık artar. İhracatçılar ne kadar başarılı ise biz de iç talebi o kadar serbest bırakacağımız sözünü veriyoruz. Gördüğümüz kadarıyla 2013 bu yıldan daha iyi bir yıl olacak” diye konuştu.
Başçı ayrıca, Türkiye’nin 2023’te 25 bin dolar kişi başına gelir hedeflediğini belirterek, “Daha iyisini yapamaz mı? Yapar. Yeter ki reformlar adına adım atalım. Altyapı, eğitim, sağlık, verimlilik alanında adımlarımızı atalım” dedi.
FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ŞU ÜÇ KOŞUL ŞART
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın dün yaptığı konuşmada verdiği mesajlar şöyle sıralanıyor.
- Politika faizinin değişmesi son toplantıda gündeme dahi alınmadı. Lehman benzeri ani sert bir kriz (1), döviz kurları üzerinde aşırı değerlenme baskısı ve bunun ihracatı vurmaya başlaması (2) veya enflasyonun yüzde 5.75’in, enflasyon beklentilerinin ise yüzde 5’in altına düşmesi (3) halinde politika faizinde indirimi gündeme alırız. Çok net, bunlar olmazsa indirimi gündeme almayız.
- Türkiye bizce bu yıl yüzde 4 büyümeyi belki yapamayacak ancak yılı yüzde 3-4 arasında tamamlayabileceğiz. Gelecek yıl için tahminler yüzde 4’ün üzerinde. 2013’te büyümenin biz yüzde 4-5 arasında olacağını düşünüyoruz.
- Türkiye’deki bankacılık sistemi sağlam, yurtiçi talep ise ‘inanılmaz’.
KAMU ZAMLARI RİSK
- 2012 enflasyon beklentileri yüzde 6 civarına işaret ediyor. Türkiye enflasyonda yüzde 5’i başarabileceğini göstermeli. Ancak bu seviyede acele etmiyoruz. Bu ay yatay seyredecek, enflasyon yıl sonunda düşecek ancak hâlâ yüzde 5 seviyesine ulaşamayacağız.
- Enflasyon beklentileri konusundaki hedefimiz yüzde 5. Tahminimiz ise enflasyonun yıl sonu için yüzde 6-7 aralığında olması ancak kamu zamlarını izlememiz lazım. Zamlar yıl sonu için risk oluşturabilir.
KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜYOR
- Faiz koridorunun üst bandı yüzde 10’a düşürdük. Bundan sonra sıkılaştırma yapsak bile faiz yüzde 9.5’i geçmez; bu da bankaların ticari kredilerindeki faizleri düşürmeye başlamasına neden oldu.
- Faiz koridorunu diğer merkez bankaları da kullanmak istiyor ama cesaret istiyor. Rezerv opsiyonu katsayısının başarılı bir Türk icadıdır.
- Faiz koridorunun yüzde 5 olan alt bandı önemli bir araç. Burada bir indirim konusunda kuruldaki arkadaşlarımla görüşmeden bir sinyal veremem.
İhracatçı Başçı’dan memnun
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Merkez Bankası’nın attığı son adımını iki yönden faydalı olacağını düşünüyoruz. Sepet kurunun 2 ile 2.10 arasında dalgalanmasına katkı sağlayacak, kredi faizini olumlu etkileyecek. Türkiye’de büyüme rakamlarında beklenenin altında bir gidişat var. İhracata verilecek düşük faizli krediler ve içerideki iyileşme önemli. Sadece Merkez Bankası değil diğer kurumların da bürokrasinin de attığı adımların devamlılığının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İhracata daha fazla katkı verilmesi önemli.
Hikmet Tanrıverdi: Gelinen nokta geç de olsa olumlu. Son alınan kararların ihracata olumlu etkisi olacağına inanıyoruz. Merkez Bankası’nın kararlarını ve düşüncelerini destekliyoruz. Faiz indirimini daha önce bekliyorduk ama bugün gelinen noktayı yine de olumlu buluyoruz. İhracatın dalgalanmalardan etkilenmemesi için sepet kurunun 2.10’lar civarında tutulmasını bekliyoruz. Dalgalı bir kur biz ihracatçıları olumsuz etkiliyor. Biz de ümmkün olduğu kadar stabil olmasını bekliyoruz.
EYLEM TÜRK - MİLLİYET
haber, haberler, TİM, 2012, 2013, dolar, sadece, ihracat, Türkiye, Kocaeli, Çağlayan, enflasyon, faiz indirimi, Zafer Çağlayan, Merkez Bankası, Mehmet Büyükekşi, Hikmet Tanrıverdi