Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Eylül 2012 Cumartesi

Çankırı’ya 500 milyon dolarlık bir lastik fabrikası

Tek lastikte 500 milyon dolar


Japon Sumitomo Rubber Industries, yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırımla Çankırı’da lastik üretim tesisi kurmak üzere Abdülkadir Özcan A.Ş. ile bir protokol imzaladı. Tesisin 2015’te üretime başlaması planlanıyor


Yapon Sumitomo Rubber Industries, Petlas’ın sahibi Abdülkadir Özcan A.Ş. ile Çankırı’da yaklaşık 500 milyon dolarlık bir lastik tesisi kurulması konusunda protokol imzaladı. 6. bölge teşviğinden de yararlanacak tesisin, 2015 yılında üretime başlayacağı ve yılda 10 milyon adetlik kapasitesi bulunacağı belirtiliyor.
Yatırıma ilişkin protokol, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı’nın da bulunduğu törende, Sumitomo Başkan ve CEO’su Ikuji Ikeda ile Abdülkadir Özcan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan arasında imzalandı. Yatırımın yeni teşvik sisteminin açıklandığı bir ortamda gerçekleşeceğini ve OSB içinde yer alacağını hatırlatan Çağlayan, bu nedenle 6. bölge teşvikinden yararlanacağını hatırlattı ve “Yüzde 60 yatırım indirimi ve 10 yıla kadar SSK işveren payında da destek alacak” dedi.

Japon firmaların Türkiye’ye ilgisinin arttığını da kaydeden Bakan Çağlayan, Japonya ile serbest ticaret anlaşması başlatma müzakerelerinin gündemde olduğunu kaydetti.

Kaderi değişecek
Bakan Çağlayan, şu ana kadar Japon firmalarının Türkiye’ye 758 milyon dolarlık yatırım yapmasının Türkiye ve Japonya ekonomisine bakıldığında önemli bir rakam olmadığını, ancak 516 milyon dolarlık bu yatırımla milyar dolar seviyesine çıkılacağını kaydetti. Çağlayan yatırımın 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.
Lastik sektörünün dış ticaret fazlası verdiğini söyleyen Çağlayan, sektörün toplam dış ticaret hacminin 2010’da 850-900 milyon dolar seviyesine geldiğini belirtti. Çağlayan, 2010’da 465 milyon dolar civarında ihracat, 350 milyon dolar civarında da ithalat gerçekleştiğine dikkati çekerek, geçen yıl ihracatta biraz düşüş olduğunu, buna rağmen sektörün dış ticaret fazlası verdiğini belirtti. Çağlayan, bu yılın 7 ayında lastik sektöründe toplam 500 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştiğini bildirdi.

Evlilik hemen olmadı!
Çağlayan, Japonların karar alma aşamasında çok uzun süre çalıştıklarını belirterek, “Onun için ‘Dün görüştük, bugün yatırım yapın’ şeklinde düşünmemek lazım. Örneğin, Sumitomo ve AKO’nun uzun süren bir flört devresi vardı, hemen evlilik masasına oturmadılar” dedi. Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı da Sumitomo Rubber ile ajans olarak ilk günden bu zamana kadar 20 aylık bir süreç geçtiğini hatırlattı.

Çankırı’nın yıldızı teşviklerle parladı
Haziran ayında açıklanan yeni teşvik sistemine göre iller 6 bölgeye ayrıldı. 5. Bölge’de yer alan Çankırı, Doğu ve Güneydoğu illerinin yer aldığı 6. Bölge’den sonra en geniş teşvik imkanlarına sahip oldu. Ankara’ya 130 kilometre mesafede yer alması Çankırı’nın yıldızını daha da parlattı.
Teşvik sisteminde, 500 milyon liranın üstündeki yatırımlar ‘stratejik yatırım’. Bölge sınırlaması olmaksızın bu yatırımlara en geniş vergi muafiyetleri ve yatırım destekleri sağlandı.  
Stratejik yatırımlar, KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi desteklerinin yanı sıra, faiz desteği ve KDV iadesi gibi teşviklerden de yararlanacak.
Stratejik yatırımlar bunun yanı sıra bazı ek teşviklerden de faydalanabiliyor.

Avrupa’daki ilk fabrikası olacak
Sumitomo Rubber Industries Başkanı Ikuji Ikeda, gelişen Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya pazarlarında 2011 ve 2020 yılları arasında lastik satışlarında önemli büyüme öngördüklerini belirterek, “Lastiklerimizin hedef pazarlara ve Avrupa’ya konumuyla öne çıkan Türkiye’den tedarik edilmesinin, tedarik süresi ve nakliye maliyetleri açısından grubumuza büyük faydalar katacağına inanıyoruz” dedi.
Türkiye’de Japon otomobil üreticilerinin faaliyetlerini artırmasını, iç pazar satışlarında da önemli artış beklediklerini kaydeden Ikeda, yakın gelecekte Toyota ve Honda gibi firmalara da ürün teslimi gerçekleştirme düşüncesinde olduklarını bildirdi. Ikeda, Türkiye’ye Avrupa’dan gelen ithal lastiğin pazar payını almak istediklerini belirterek, “2023’te yüzde 10’luk pazar payı elde edersek mutlu olacağız” dedi.

Ikeda, 2015 Haziran ayında üretime başlamayı planladıklarını, 2 yıl içinde günlük 30 bin, 2017 yılına kadar yılık 10 milyon lastik üretimi yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Üretimin yüzde 80’i ihraç edilecek.

30 milyondan fazla kapasite var

Türkiye’de, başta dört büyük üretici Brisa, Pirelli, Goodyear ve Petlas olmak üzere yılda toplam 30 milyon adedi aşan bir lastik üretim kapasitesi bulunuyor. Brisa, Pirelli ve Petlas’ın birer, Goodyear’ın ise iki fabrikası mevcut. Türkiye’de yaklaşık 18 milyon adetlik bir lastik pazarı olduğu belirtiliyor. Sumitomo’nun Japonya içinde artık yatırım yapmadığı belirtilirken, Rusya’da yatırımın pahalı olması nedeniyle, bu ülkeye de Türkiye’den açılmayı planladığı kaydediliyor.

haber, haberler, SSK, KDV, 2011, 2010, dolar, Honda, Japon, Rusya, Ankara, Avrupa, Toyota, Afrika, üretim, sigorta, ihracat, Haziran, Türkiye, Çankırı, Japonya, işveren, Çağlayan, Güneydoğu, Orta Doğu, Başbakanlık, dış ticaret, Zafer Çağlayan, Yatırım Ajansı, serbest ticaret

MİLLİYET

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com