Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

27 Haziran 2012 Çarşamba

Evlenme ve ölüm halinde verilen üç günlük izin süresi için ücret ödenip ödenmeyeceği hk.


Evlenme ve ölüm izninde işveren isterse ücret öder istemezse ödemez

Soru: Evlenmelerde 3 gün-yakınların ölümü 3 gün 4857 iş kanuna göre izin verilir. Ama bunun ücretli olup olmaması ile ilgili tereddütlerin olması bu konuda 4857 sayılı iş kanunun 46.md.sinde hafta tatil hesabında çalışmış gibi gün hesabına katılır 55.md. ise yıllık izin hesabı için çalışmış gibi hesaba katılır der. Yani bu ücretli izindir demiyor. Sadece 55.maddede çalışmış gibi hesaba katılır derken, yıllık izine üzerine basa basa ücretli diyor. Bu konuda kanun maddesi ile tartışmaya mahal vermemek koşuluyla, cevabınızı rica ediyorum.


İ.K.

Cevap: 4857 sayılı İş Kanunu 32 nci maddesinde ücret ve ücret ödemesi, 39 ncu maddesinde asgari ücret, 40 ncı maddesinde yarım ücret, 41 nci maddesinde fazla çalışma ücreti, 46 ncı maddesinde hafta tatili ücreti,47 nci maddesinde genel tatil ücreti, 49 ncu maddesinde ücret şekillerine göre tatil ücreti, 53 ncü maddesi yıllık ücretli izin hakkını ve izin sürelerini, 57 nci maddesinde yıllık izin ücreti, 62 nci maddesi ücretten indirim yapılamayacak halleri düzenlemiştir.

Ücretleri bu kadar kapsamlı düzenleyen yasada, işçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya kardeş çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinlerde, izin sürelerinin ücretli mi? Yoksa ücretsiz mi olduğu hususunda açık hüküm yoktur. Yasa sadece bu sürelerin, hafta tatili izin hakkının hesabında ve yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış süre gibi dikkate alınacağını belirttiği(4857 K. Md. 46, 55) için, kanun koyucunun bu süreleri ücretsiz olarak düşündüğü ortaya çıkıyor. Yoksa kanun koyucu bu sürelerin ücretli olduğunu düşünse neden bu şekilde bir hüküm koymaya ihtiyaç duysun.

Yasada bu sürelerin ücretli olduğuna dair açık bir hüküm olmadığından, iş sözleşmesine bakmak gerekiyor. İş sözleşmesinde, ya da toplu iş sözleşmesinde bu sürelere ücret ödeneceğine dair bir düzenleme yoksa, işverenin bu sürelere ücret ödeme zorunluluğu yoktur. Sonuçta, evlenme ve ölüm halinde verilen üç günlük izin süresi için ücret ödenip ödenmeyeceği, işverenin keyfiyetine kalmış bir konudur. İsterse ücret öder. İstemezse ödemez.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com