Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

10 Ekim 2011 Pazartesi

Basın işinde yıpranma hangi tarihten itibaren kaldırıldı?

Basın işinde yıpranma 1 Ekim 2008 den itibaren kaldırıldı


Soru: 28 Ekim 1971 doğumlum Sigortalı olarak çalışmaya başladığım tarih 1 Eylül 1991 olup, 212 sayılı kanuna tabi olarak basın çalışanıyım. Arada 7 aylık boşluğu bulunuyor.
1)Ne zaman emekli olabilirim?
2)Kıdem tazminatını almayı hangi tarihte hak ediyorum?
3)Emekli aylığım hangi tarihte bağlanır? Halil KALMUK


Cevap:1) Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Basın işinde yıpranma 1 Ekim 2008 tarihinde kaldırıldı. Bu tarihe kadar basın işindeki 16.5 yıl olan prim ödemenizle, 1485 gün itibari hizmet süresi kazanıyorsunuz. İtibari hizmet süresi, sigortalılık sürenize ekleniyor, emekli olacağınız yaş haddinden düşüyor. İtibari hizmet sürenizi dikkate aldığımızda, emekli olacağınız yaş haddi 53 ten, 48 yaş 10 ay 15 güne düşmektedir. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, yaş olarak 48 yaş 10 ay 15 günü dolduracağınız 13 Eylül 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.
2)5 yıldan fazla süredir gazeteci olarak çalıştığınızdan kıdem tazminatını hak etmiş durumdasınız. Haklı bir neden yokken işveren işinize son verdiği zaman veya iş akdinizi haklı bir nedenle fesih ettiğinizde, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Ayrıca iş akdinizde kıdem tazminatına ilişkin hükümler varsa, bu hükümlere göre de kıdem tazminatı alabilirsiniz.
3)Emekli aylığı talep tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanır. Emekli aylığınızı 13 Eylül 2020 tarihinde hak ediyorsunuz. 30 Eylül 2020 tarihine kadar aylık bağlanmasını talep ederseniz, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren emekli aylığı bağlanır.

Kaynak: Ekrem SARISU - Posta Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Diğer Sorular İçin Tıklayınız

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com