Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

24 Şubat 2011 Perşembe

Bağ-Kur'lulara erken emeklilik şansı hk.

Bağ-Kur'lulara erken emeklilik şansı geliyor!

Bir süredir aldığımız yüzlerce mailde Torba Kanun'da erken emeklilik olup olmadığını soruyordu. İşin aslına bakacak olursak, Torba Kanun'da 20 yılını dolduran kadınlarla 25 yılını dolduran erkeklerin erken emekli olabilmelerine imkan tanıyan bir düzenleme yok. Ayrıca meslek lisesi staj süreleri de borçlanılamayacak.


Ancak, Torba Kanun'da öyle bir düzenleme var ki, bir çok şirket sahibi ya da vergi mükellefi Bağ-Kur'lunun 5-10 yıl daha erken emekli olabilmesi söz konusu olabilecek.

Torba Kanun'dan önceki uygulamada, Bağ-Kur sigortalısı olan bir şirket ortağı ya da vergi mükellefi, şirket ortaklığını devretmeden veya vergi kaydını kapatıp Bağ-Kur sigortasından çıkmadan bir başka yerde SSK sigortalısı olamıyordu. daha erken emekli olup, daha fazla emekli maaşı almak isteyen bazı Bağ-Kur'lular da haklı olarak işyeri veya vergi kaydını kapatıp SSK'lı olarak çalışıyor ve 3.5 yıl SSK primi ödedikten sonra SSK'dan emekli oluyorlardı.

İşte, Torba Kanun işyerini devretmeden veya şirket ortaklığını sona erdirmeden bir kişinin bir başka yerde SSK sigortalısı olarak çalışabilmesini sağlayacak.

Yeni uygulamaya göre; sigortalıların SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c, yani memuriyet kapsamında sigortalı sayılacak.

Ancak sigortalının aynı anda 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılacak.

Bu düzenleme ile, Bağ-Kur'lular SSK'dan emekli olabilmek için son 3.5 yılda işyerlerini ve ortaklık hisselerini başkalarına devretmek zorunda kalmayacaklar.

İşyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeden ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler. Bu durumda da son yedi yıllık prim gününün en az 1260 günü yani 3.5 yılı SSK'lı çalışırlarsa SSK koşullarına göre emekli olabilecekler.

İbrahim Işıklı - Dünya


SSK Bağ-kur ve Emekli Sandığı Hakkında SGK Tarafından Yanıtlanmış Sorular İçin Tıklayınız

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com