Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

9 Aralık 2012 Pazar

SSK girişi ve çalışma süresi bildirilmeyenler haklarını nasıl arayabilirler? - HİZMET TESPİT DAVASINDA 5 YILLIK ZAMAN AŞIMINA DİKKAT!

5 yıllık zamanaşımı süresi içinde dava açmanız gerekiyordu

Soru: 12 Şubat 1973 doğumluyum. Kdz. Ereğli'de 1990 Ocak ayından 1993 yılı Mart ayının sonuna kadar, hem Arsa ofisi hem de Sigorta Acenteliği yapan bir firmada çalıştım. Fakat çalıştığım yıllarda firma sahibi çok ısrar etmeme rağmen beni sigortalı yapmadı. O tarihte resmi bir kayıt olmadığı için de maaşımı açıktan alıyordum. 1993 yılının Nisan ayında evlenip İstanbul'a geldim. 28 Ekim 1993’ de sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bu tarihten beri de çalışıyorum. 6287 gün prim ödemem var. Bu kayıtlara göre de, 12 Şubat 2023 tarihinde emekli olacağım. 


Benim size sormak istediğim konu; ben 1990-1993 yılları arasında sigortasız olarak çalışmış olduğum dönemi İş Mahkemesine dava açarak kayıtlara geçirebilir miyim? Avukat bir arkadaşıma sorduğum zaman, 5 yıl içinde mahkeme açabilme imkânı olduğunu eğer 5 yıl geçerse hiçbir hükmü olmadığını söyledi. Fakat ben geçen gün televizyonda bir SGK müfettişi konuşurken duydum. Emeklilik işlemleri için kaç sene olursa olsun sigortasız çalışılan günler eğer şahitlerle ispatlanabiliyorsa İş mahkemelerine başvurulabileceğini  söylüyordu. Bana bu konu hakkında bilgi verebilirseniz  çok sevinirim.

Handan EZEKAY


Cevap: Kuruma sigorta girişi ve çalışma süresi bildirilmeyenler, işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde hizmet tespit davası açmazlarsa hakları zamanaşımına uğrar. 5 yıldan sonra dava açsalar da herhangi bir hak elde edemezler. İşe girişinizde, çalışma sürelerinizde bildirilmediğinden, işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde hizmet tespit davası açmanız gerekiyordu. Maalesef bugün dava açamazsınız. Açsanız da boş yere zaman ve para kaybedersiniz. Sonuç olarak avukat arkadaşın verdiği bilgi doğru.


Girişi bildirilen ve çalışma süreleri bildirilmeyenler her zaman dava açabiliyor. Mahkeme de çalışmalarını şahit veya belgeyle ispatlamaları halinde de, günlerini kazanabiliyorlar. Televizyonda izlediğiniz programda bu husus anlatılmış olabilir. Bu yönüyle TV. de anlatılanlarda doğru. Ancak, girişiniz kuruma bildirilmediğinden, anlatılanlar sizi kapsamıyor.


Ekrem SARISU - POSTA


AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
  1. İşte Kıdem tazminatında merak edilen 10 soru ve cevapları
  2. İstifa edersem kıdem tazminatımı nakit olarak alabilir miyim?
  3. İntibak düzenlemesiyle 322 TL'ye kadar intibak farkı alacak olan emekliler - TABLO
  4. 2013 yılında asgari ücret vergi dışı olacak mı? - ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KALDIRILACAK MI?
  5. Kıdem Tazminatı Fonu en erken ne zaman yasalaşır?
  6. 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günle kıdem tazminatında 18 yaş kuralı
  7. Kıdem tazminatında eski haklar ne olacak?
  8. İşçi maaşını düşük gösterip SSK primini asgari ücretten yatıran işverenlerin dikkatine - BU YARGITAY KARARI EMSAL OLACAK!
  9. İntibak zamları ne zaman yatıyor? - İNTİBAK HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULARA YANITLAR!
  10. Kıdem tazminatı yasası çıkarsa kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com