Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

9 Aralık 2012 Pazar

Emekli olduktan sonra çalışan emeklilere prim ödeme yönünden hangi kolaylıklar getirilecek? - SAĞLIK HARCAMASI GERİ İSTENENE AF - Şükrü KIZILOT yazdı!

Üniversiteye giremeyene ve çalışan emeklilere prim kolaylığı

YAKINDA çıkacak bir yasa ile liseyi bitirip üniversiteye giremeyen ya da giren erkek çocuklara ve emekli olduktan sonra çalışan emeklilere, prim ödeme yönünden bazı kolaylıklar getirilecek.

LİSEYİ BİTİRENLER

Mevcut uygulamaya göre, lise ve dengi okulları bitiren erkek öğrencilerden 18 yaşını dolduranların, anne ve babası üzerinden sağlık yardımı almaları mümkün değildi.

Erkek çocuğun, liseyi bitirir bitirmez, üniversiteye hemen başlaması söz konusu olmadığından, arada 3-4 ay geçiyordu.

İşte bu 3-4 ay içinde, erkek çocuklarının genel sağlık sigortalısı olarak “prim ödemeleri” isteniyordu (aile içinde kişi başına düşen gelir 313,50 yani asgari ücretin üçte birinden az olanlar, prim ödemeden sağlık yardımı alabiliyordu).

Çocuğu lise ve dengi okulu bitiren ve 18 yaşını da doldurmuş olanların çoğu bu uygulamayı bilmediğinden, yüzbinlerce aile zor duruma düşmüştü.

Yakında çıkacak bir yasa ile liseyi bitiren çocuklara, 120 gün süreyle anne veya babası üzerinden “sağlık yardımı” alabilme olanağı sağlanıyor. Üniversiteye girenler ise, eğitime devam etmeleri koşuluyla, 25 yaşını dolduruncaya kadar anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekler.

KIZ ÇOCUKLARI

18 yaşını dolduran kız çocukları, üniversiteye girmeseler dahi, anne veya babaları üzerinden, sağlık yardımı alabilecekler. Bu yardım, 25 yaşını dolduran örneğin 30 yaşında olan kız çocukları için de devam edecek. Evlenince veya işe girince kesilecek.

Evlenip boşanırsa, herhangi bir işte çalışmadığı veya yeniden evlenmediği sürece, anne veya babası üzerinden yine sağlık yardımı alabilecek.

ÇALIŞAN EMEKLİLER

Emekli olup, Bağ-Kur’lu olmayı gerektiren bir faaliyette bulunan (örneğin kendi adına veya ortak işyeri açan, anonim şirket yönetim kurulu üyesi veya limited şirket ortağı olan) emeklilerin, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemeleri gerekiyor. Daha doğrusu, emekli aylıklarından yüzde 15 kesinti yapılması gerekiyor.

Şu anda yüzbinlerce emekli bu olay nedeniyle zor durumdalar. Hem prim borçları hem de faizleri derken, bunu nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyorlar.

Yakında çıkacak yasa ile bu durumda olanlara da kolaylık sağlanıyor. Birikmiş borçlar, yeniden yapılandırılacak ve taksitler halinde ödenebilecek.

SAĞLIK HARCAMASI  İSTENENE AF

Kendi sigortaları yerine, eşi veya çocuklarının sigortası üstünden sağlık yardımı alanlar, tespit edildiğinde sağlık harcamaları bu kişilerden cezalı olarak isteniyordu.

Bu ise, o kişileri ödeme yönünden zor durumda bırakabiliyordu.

Yakında çıkacak yasa ile bu durumda olanlara “af” getiriliyor ve 31 Ocak 2012 tarihine kadar verilen sağlık hizmetlerine ilişkin alacakların tahsilinden (varsa açılan davalardan ve icra takibinden) vazgeçiliyor.

ŞİRKET ORTAKLARI

Emeklilerin, bir limited şirkete yüzde 1 oranında ortak olmaları halinde bile, emekli aylıklarının yüzde 15’i SGDP olarak kesiliyor. Buna karşılık, bir anonim şirketin yüzde 99’una ortak olmaları halinde, (yönetim kurulunda olmadıkları sürece) emekli aylıklarından, SGDP kesintisi yapılmıyor.

Yasa tasarısı Meclis’te görüşülürken, bu çelişkili uygulamaya da son verilmesinde yarar var.

Şükrü KIZILOT - HÜRRİYET


AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com